Functia de planificare - management

Trimis la data: 2010-10-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 644
Autor: Condureanu Madalina
Dimensiune: 26kb
Voturi: 19
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Planificarea este functia manageriala de start - kilometrul zero pentru management. Inainte ca un manager sa organizeze, sa coordoneze si sa controleze el trebuie sa aiba un plan, altfel, activitatile ulterioare (celelalte functii manageriale) nu au scop sau directie. Ceea ce de fapt se realizeaza in continuare sunt deciziile stabilite in planificare.Definitie: Functia de planificare presupune proiectarea si estimarea viitoarei evolutii a firmei, incluzand toate activitatile care conduc la definirea obiectivelor si la determinarea cursurilor de actiune adecvate care sa faca posibila atingerea obiectivelor stabilite. Functia de planificare raspunde la intrebarile CE, CUM, si CAND se va realiza si CINE este responsabil.
Elementele planificarii: functia de planificare solicita managerilor sa ia decizii in legatura cu urmatoarele elemente fundamentale:obiectivele;formularea actiunilor ce trebuie urmate- strategii;resursele necesare;implementarea.Succesul in afaceri depinde de felul in care managementul stie sa raspunda cat mai bine factorilor de mediu, incertitudinii si instabilitatii acestora. Aceasta presupune realizarea procesului de planificare strategica.

Planificarea strategica este procesul prin prin care managerii, tinand cont de toate conditiile si restrictiile din mediul extern si intern, stabilesc traiectoria pe termen lung a organizatiei, fixeaza obiective specifice de performanta, dezvolta strategii pentru a atinge aceste obiective, implementeaza planurile de actiune alese, evalueaza performanta str 14214d312o ategica realizata si iau deciziile de corectare corespunzatoare.

Rezultatul planificarii strategice este planul strategic al firmei obtinut prin analiza mediului organizatiei, formularea misiunii organizatiei, stabilirea obiectivelor strategice, si formularea strategiilor, in vederea realizarii obiectivelor si misiunii propuse.
Procesul planificarii strategice este prezentat in figura urmatoare.

Analiza mediului in ambele dimensiuni externa si interna, trebuie sa ofere managementului informatiile referitoare la ramura in care activeaza si situatia concurentei, precum si pozitia relativa a propriei firme.Factorii de mediu extern analizati pot sa creeze oportunitati sau pericole/amenintari. Acesti factori se refera la conditiile economice, schimbarile tehnologice, conditiile socio-culturale, politico-legislative, situatia concurentiala, produsele substituente, puterea furnizorilor si a cumparatorilor, precum si situatia ciclului de viata al ramurii.

Situatia concurentiala a ramurii se refera la analizarea fortelor care genereaza concurenta. In concordanta cu cercetarile efectuate de Michael Porter, fortele care determina concurenta in cadrul unui sector industrial sunt: concurenta; pericolul noilor veniti; pericolul produselor substituente; puterea furnizorilor; si puterea clientilor.
Factorii de mediu intern se refera la determinarea punctelor interne tari pe care se poate baza organizatia si care trebuiesc exploatate, precum si a punctelor slabe ale firmei care trebuiesc evitate.

Analiza mediului se cocluzioneaza prin analiza SWOT, adica evidentierea punctelor interne tari (S = strengthes) si a celor slabe (W = weaknesses), precum si a oportunitatilor externe (O sau O = opportunities) si a pericolelor/amenintarilor externe (T = threats), astfel incat, strategiile ce urmeaza a fi abordate sa fructifice punctele interne tari si oportunitatile externe, evitand amenintarile din exteriror si punctele interne slabe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.