Functia de relatie

Trimis la data: 2005-07-13 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Amalia Margeanu Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prin funcţia de relaţie se realizează legătura dintre organism si mediul înconjurător. Prin aceasta funcţie organismul uman ia cunoştinţa despre realitatea înconjurătoare si acţionează in consecinţa la diferiţi stimuli din mediul înconjurător. Orice fiinţa sau obiect are însuşiri variate, care constituie o complexitate de stimuli pentru simţuri(de ex un fruct are dimensiuni, culoare, forma, parfum, gust, etc.).

Datorita corelaţiilor existente intre forma, dimensiune, greutate, culoare, miros, gust, organismul primeşte toate informaţiile in acelaşi timp. Aceasta compensaţie reciproca are o deosebita importanta in cazul tulburărilor funcţionale ale unui simt. Informaţiile necesare organismului despre lumea înconjurătoare sunt primite prin simţuri, in procente diferite.

La nivelul creierului se asociază toate elementele obţinute prin analiza si reconstituirea unei fiinţe, a obiectului sau fenomenului care a fost analizat. Astfel, omul si-a dobândit experienţele formale si spaţiale, proces care a permis aprecierea raporturilor dintre dimensiunile corpului omenesc. Analiza si sinteza permit organismului sa se orienteze in mediul înconjurător si sa reacţioneze adecvat fata de diferiţii excitanţi.

Baza anatomica a funcţiei de relaţie:
- organe de simt – sunt componente nervoase, care au rolul de a capta informaţia, a o conduce la nivelul centrilor nervoşi unde are loc analiza si sinteza acestor informaţii. Orice analizator prezintă trei segmente
(- segmentul extern – receptorii)
(- segmentul intermediar – nervii)
(- segmentul central – centrii nervoşi).

Analizatorii:
- analizatorul vizual = > receptorii se găsesc in organul de simt = ochiul
- analizatorul auditiv = > receptorii se găsesc in organul de simt = urechea
- analizatorul gustativ => receptorii se găsesc in organul de simt = limba
- analizatorul cutanat = > receptorii se găsesc in organul de simt = pielea

- sistem nervos – are rolul de integrare a organismului in mediul înconjurător. Unitatea structural funcţionala a sistemului nervos este neuronul. Neuronii au rolul de a capta informaţiile si a le conduce la nivelul structurilor nervoase centralizate(centrii nervoşi).

- sistem muscular – totalitatea muşchilor din corp formează sistemul muscular. Ca poziţie, muşchii sunt prinşi de oase(muşchii somatici), alcătuind musculatura externa sau pot căptuşii diferite cavitati ale organelor interne.

- sistem osos – cuprinde totalitatea oaselor din corp, care articulate intre ele formează scheletul corpului uman.
Scheletul corpului:
- scheletul capului
- scheletul trunchiului
- scheletul membrelor

2. Rolul analizatorilor in funcţia de relaţie a organismului
Analizatorii sunt:
- analizatorul vizual
- analizatorul stato-acustic
- analizatorul olfactiv
- analizatorul gustativ
- analizatorul cutanat

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.