Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Trimis la data: 2008-12-27 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 2492
Autor: Danutza Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei includ sensibilitatea şi mişcarea. Sensibilitatea este corelată cu activitatea sistemului nervos şi a analizatorilor, precum şi cu activitatea glandelor endocrine. Mişcarea este corelată cu activitatea sistemului muscular şi osos. Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei - Sistemul nervos

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei - Pentru a reacţiona la stimuli şi pentru a întreţine activitatea organelor, organismul are nevoie de două sisteme informaţionale corelate: sistemul nervos şi sistemul endocrin.

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei -
Asemeni unei reţele telefonice la care este conectată cea mai mică localitate, dar nu şi toate casele, în cazul sistemului nervos informaţia nu ajunge, la fiecare celulă în parte din întreg organismul.

Nervii sunt fascicule de fibre nervoase unite prin ţesut conjunctiv şi acoperite cu un înveliş comun. Însuşirile nervilor sunt: excitabilitatea şi conductibilitatea. În urma acţiunii unui excitant, nervii reacşionează şi transmit influxurile nervoase.

Clasificarea nervilor:
După modul cum este recepţionată excitaţia şi transmit influx nervos, nervii se împart în:
- senzitivi, prin care excitaţiile sunt transmise sub formă de impuls nervos la encefal;
- motori, prin care influxul nervos se transmite de la encefal la organele efectoare;
- micşti, care au atât fibre nervoase, senzitive, cât şi motorii; ei sunt cei mai răspândiţi din organism

Măduva spinării
Este segmentul SNC protejat în canalul vertebral şi se prezintă ca un cilindru plin(43-45 cm lungime), uşor turtit anteroposterior, mai îngroşat în regiunea cervicală şi lombară, unde se găsesc centrii nervoşi pentru membrele superioare, respectiv inferioare.
O secţiune transversală în interiorul măduvei spinării este reprezentată de substanţa cenuşie care aminteşte de silueta unui fluture, mărginită de un înveliş albicios- substanţa albă.

Substanţa cenuşie este formată din corpul neuronilor care mijlocesc recepţia şi transmisia de informaţii către creier şi organele de execuţie.

Substanţa albă este alcătuită din celule gliale şi fibre nervoase, care fac legătura atât între măduvă şi encefal cât şi invers. Din măduva spinării, de-o parte şi de alta, se desprind 31 perechi de nervi spinali, care fac legătura dintre măduvă şi periferia corpului.

Un nerv spinal este alcătuit din: duoă rădăcini, un trunchi comun şi ramuri. Rădăcina anterioară este alcătuită din prelungirile axonice ale neuronilor motori din coarnele anterioare şi cele axonice vegetative din coarnele laterale ale măduvei.

Rădăcina posterioară are pe traiectul ei un ganglion spinal. Ea este formată din prelungirile axonice ale neuronilor din ganglionii spinali, care pătrund în coarnele posterioare ale măduvei.

Trunchiul comun rezultă din asocierea prelungirilor dendritice ale neuronilor din ganglionul spinal de pe traiectul rădăcinii posterioare cu axonii neuronilor din rădăcina anterioară. Ramurile sunt mixte, ele conţinând atât fibre motorii cât şi senzitive.

Funcţiile măduvei spinării sunt: de centru reflex şi de conducere.
În cadrul funcţiei de centru reflex, măduva primeşte neîncetat excitaţii atât din mediul extern cât şi din interiorul organismului. Un exemplu concret: în pielea tălpii piciorului se află numeroase celule senzoriale care transmit informaţii la măduva spinării prin intermediul ramurilor senzitive ale nervilor.

În substanţa cenuşie a măduvei, neuronii preiau excitaţia şi, prin fasciculele motorii, transmit un număr sporit de impulsuri către musculatura piciorului, determinând contracţia rapidă a muşchilor şi mişcarea flexorului gambei, care retrage laba piciorului. În acest caz este vorba despre un arc reflex necondiţionat.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.