Functia de tratare a informatiei - 2

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 0
Autor: Florina Enache
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiunea de informatie, in activitatile administrative, nu trebuie confundata cu cea de informatie stiintifica, care constituie baza unei cercetari. La nivelul organizatiilor, orice angajat care vorbeste, efectueaza o semnalizare, scrie o cerere, un raport, elibereaza o chitanta, o schita etc. emite informatii. De asemenea, un termometru care indica temperatura mediului ambiant sau un calculator electronic care tipareste rezultatul unui calcul, emit informatii. Se poate observa, deci, ca informatiile in sensul pe care l-am mentionat, pot fi generate de un emitator uman dar si de catre un dispozitiv programat de om.
Prelucrarea informatiilor - presupunand totalitatea transformarilor la care sunt supuse mesajele receptionate, in asa fel incat, sa rezulte informatii distincte de cele receptionate. De exemplu, prin centralizarea unor date, un functionar va intocmi documentul sau lucrarea numita Centralizator care cuprinde informatii noi, fata de datele receptionate; prelucrari de informatii sunt si diversele calcule matematice pe care le efectueaza calculatorii umani sau masinile de calcul. In general, prelucrarea informatiilor constituie partea cea mai complexa si subtila dintre etapele procesului informational.

Stocarea informatiilor (sau memorarea) este operatia prin care o cantitate de informatii este inmagazinata pe un suport material sau in creierul uman; aceasta informatie poate fi receptionata de mai multe ori, fiind conservata, in functie de necesitati sau importanta, pentru perioade mai scurte sau mai indelungate de timp.
Parcurgerea acestor etape constituie asa numitele procese informationale.

Pentru a fi valorificate, informatiile trebuie sa circule. Schimbul de informatii in interiorul organizatiilor sau intre organizatii este denumit comunicatie. Procesele comunicationale cuprind fazele de predare, transmitere si primire a informatiilor.
In orice structura organizatorica, aceste procese nu se desfasoara la intamplare ci sunt strans intercolerate, constituind sistemul informational al unei organizatii.

Orice angajat, implicat in activitatile de birou, trebuie sa cunoasca provenienta informatiilor pe care le culege, natura informatiilor, avantajele si dezavantajele metodelor si mijloacelor de prelucrare, directia de transmitere si rolul lor in sistem. Secretariatul, prin rolul sau de auxiliar circumscris conducerii, opereaza, desigur, cu informatiile materializate si nematerializate care circula la acest nivel al organizatiei. Gradul de complexitate, al activitatilor specifice procesului informational, variaza in functie de complexitatea activitatii de management, a deciziilor si actiunilor intreprinse de managerul caruia ii este subordonat secretariatul.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.