Functia publica

Trimis la data: 2014-02-20
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Suzana_G
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scoala interbelica romaneasca de drept public, aflata sub influenta doctrinei juridice franceze, s-a exprimat poate cel mai bine, prin teza lui Gaston Jeze, potrivit careia, functia publica reprezinta o situatie juridica generala, impersonala, obiectiva, creata si organizata prin legi si regulamente si modificabila in orice moment numai prin legi si regulamente. [1] Paul Negulescu vedea in functia publica un complex de puteri si competente, organizat de lege pentru satisfacerea unui interes general, ce urmeaza a fi ocupata, in chip temporar, de un titular (sau mai multi), persoana fizica, care, exercitand puterile in limitele competentei, urmareste realizarea scopului pentru care a fost creata functiunea. [2]
In general este de observat ca autorii interbelici au respins orice apropiere de teoria civilista a contractului de mandat, pentru ca acel contract incheiat intre autoritate si functionar, nu are elementele de fond si de forma ale unui contract civil. Drepturile si indatoririle functionarului public se stabileau prin legi si regulamente, iar funcionarul era numit, ceea ce intarea expresia vointei unilaterale a autoritatii si nu reprezenta un schimb de consimtamant. [3]

In art. 2 alin. 1 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, se arata ca functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre autoritatile administrative centrale si locale. In aliniatul 4 legiuitorul arata ca functiile publice sunt prevazute in anexa la lege.
Conceptul de functie publica poate fi intalnit in Franta - function publique, in Regatul Unit - civil service, Italia - impiegato civile dello stato, Spania - funcionario, Belgia - agent de l'Etat, terminologie ce are relevanta si pe planul realitatilor juridice.

Functia publica exprima atat suma atributiilor cu care a fost investita legal persoana insarcinata, cat si totalitatea drepturilor si indatoririlor pe care le are in realizarea competentei legale a organului in numele si pentru care lucreaza.
Functia publica reprezinta situatia juridica a persoanei investita legal cu atributii in realizarea competentei unei autoritati publice, ce consta in ansamblul drepturilor si obligatiilor ce formeaza continutul juridic complex dintre persoana fizica respectiva si organul care a investit-o. [5]

Notiunea de functie publica poate avea mai multe acceptiuni:
Intr-o prima acceptiune, notiunea de functie publica include pe toti aceia ce sunt investiti cu prerogative de putere publica pe care o exercita in numele si cu incredintarea unor autoritati publice.
Intr-o a doua acceptiune, notiunea de functie publica se defineste prin raportarea la prerogativele unei functii sau demnitati de stat, indiferent de tipul investiturii, de tipul organului sau de nivelul la care se exercita.

In aceasta acceptiune a functiei publice sunt inclusi demnitarii la nivel central, alesi (presedintele) sau numiti (ministri), demnitarii locali alesi (primarii si consilierii), numiti (prefectul), functionarii publici de cariera.
Intr-un sens mai restrans in aceasta acceptiune, am putea include in notiunea de functie publica, numai functiile ocupate de functionarii publici de cariera (numiti) si functiile de demnitate publica (numite sau alese).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.