Functia publica in context european

Trimis la data: 2015-11-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: zadakiel
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista doua categorii de functii publice in tarile Uniunii Europene:
- mai intai, sunt functionarii care lucreaza la nivelul institutiilor comunitare si care pot fi desemnati cu titulatura de functionari europeni,
- iar mai apoi exista corpul de functionari care lucreaza in administratia proprie a fiecarui stat.
De remarcat ca si in acest domeniu se verifica principiul general al subsidiaritatii legislatiei comunitare. Fiecare stat membru reglementeaza regimul corpului de functionari proprii in acord cu exigentele sistemului legislativ autohton.
Cu privire la functionarii europeni, reglementarea statutului acestora revine institutiilor comunitare.
In ceea ce priveste reglementarea functiei publice exista in tarile Uniunii Europene o disputa intre conceptia axata pe ideea de statut legal al functionarului public (ca in situatia adoptata in reglementarea romaneasca) si conceptia statutului contractual. Intre cele doua solutii posibile diferenta majora consta in incadrarea functionarului in sfera institutiilor de drept public, model adoptat de legislatia din tara noastra, sau in sfera institutiilor dreptului privat, ceea ce afecteaza puternic raportul de autoritate in care trebuie sa gandim ca se situeaza un functionar public.

In contextul dreptului comunitar, cadrul normativ privind functia publica a fost influentat de adoptarea de catre Comisia Europeana a Cartii Albe cu privire la reforma administrativa, inca din martie 2000. Acest document a evidentiat principiile administratiei publice la nivel european, punandu-se accent pe calitatea serviciilor oferite, independent functionarului, angajarea raspunderii acestuia pentru toate faptele savarsite, eficienta si transparenta serviciului public prestat catre cetatenii europeni.

Pentru transpunerea in practica a acestor principii a fost adoptat in 13 septembrie 2000 Codul bunei cuviinte in administratia publica (The Code of Good Administrative Behaviour) , conceput in primul rand ca un instrument de lucru pentru personalul institutiilor europene care lucreaza in mod direct cu publicul. Mai mult, codul urmareste si informarea cetatenilor asupra dreptului de a beneficia de servicii de calitate, asupra conditiilor in care trebuie sa se astepte sa fie tratati in momentul in care abordeaza in institutie europeana.
Doua chestiuni se impun a fi analizate pentru aprecierea reglementarii functiei publice din tarile Uniunii Europene:

a) care sunt categoriile de functionari ce intra sub incidenta statutului, adica a regimului juridic unilateral (de drept public) si
b) care este gradul de generalitate a regulilor cuprinse in statut
In cele mai multe tari (Belgia, Grecia, Spania, Franta, Irlanda, Olanda, Portugalia) statutul se aplica tuturor agentilor permanenti ai administratiei publice, adica, stat, colectivitati teritoriale si stabilimente autonome. Aceasta era si situatia din Italia, pana la decretul-lege din februarie 1993 al Guvernului Amato.
Regula aplicarii statutului tuturor agentilor este nuantata in ceea ce priveste agentii temporari, care nu trebuie confundati cu cei care au norma redusa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.