Functia publica si functionarul public

Trimis la data: 2009-05-14
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.14 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalina Neagoe
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In Romania, reglementarea functie publice, in sensul modern al acceptiunii, a fost realizata prima data de Regulamentele Organice. Urmeaza cronologic, prevederi ale Statului dezvoltor al Conventiei de la Paris si ale Legii electorale din timpul lui Cuza, precum si cele ale Constitutiei din 1866, pentru ca abia prin Constitutia din 1923 sa se considere oportun momentul adoptarii unui statut al functionarilor publici, concretizat prin Legea din 19 iunie 1923, in vigoare pana in 1940.
Evolutia ulterioara a reglementarilor in materie a fost determinata de cursul evenimentelor care au indepartat societatea romaneasca de pe calea unei democratii autentice. Un moment relevant in scurta prezentare a istoricului reglementarii functiei publice este adoptarea Constitutiei Romaniei din 1991, iar in temeiul acesteia adoptarea, nejustificat de tarziu, a Statutului functionarului public, prin Legea nr.188/1999 [1].

Intr-un stat de drept, suveranitatea statului se realizeaza prin organele celor trei puteri: organele puterii legislative, ale celei executive si ale puterii judecatoresti.
De altfel, in Constitutie sunt reglementate, in Titlul III, intitulat: "Autoritatile publice", pe rand, organele care exercita puterile statului.Toate aceste organe sunt infiintate pentru a realiza interesele generale ale societatii in cadrul suveranitatii statului. Ele isi indeplinesc atributiile in limitele stabilite de organele reprezentative ale statului.

[2], iar din aliniatul 2 a aceluiasi articol arata ca "Nici un grup si nicio persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu".
Infiintandu-se, potrivit Constitutiei, organele proprii ale fiecarei puteri primesc sarcina si de a infaptui, in practica, o anumita functie - legislativa, executiva si judecatoreasca - care se exercita in scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii.In ceea ce priveste functia publica si functionarul public in reglementarea romaneasca, literatura de specialitate prezinta o multitudine de definitii, insa in Statutul functionarului public acestea sunt definite expres.
Prin Statutul functionarului public se intelege ansamblul de reguli referitoare la situatia functionarilor publici.

Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome. Statul actioneaza prin functionarii publici care sunt detinatorii unor functii publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.