Functia publica si functionarul public in legislatia comunitatii europene

Trimis la data: 2015-05-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: NEAGU NINA RAMONA
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Normele privind functia publica si func tionarul public comunitar sunt reglementate prin mai multe regulamente ale Comunitatii Economice Europene (CEE), ale Comunitatii Europene a Energiei Atomice (CEEA) si a altor agentii, reunite intr-un document al comunitatilor denumit STATUT, care are ca subtitlu "Regulamente si reglementari aplicabile functionarilor si altor agenti ai comunitatilor Europene"1.
Exista, in afara acestui Statut, si unele reglementari speciale care privesc functionarii din compartimentele stiintifice si tehnice.
Intentia unei reglementari cu valoare de statut a avut ca efect faptul ca a plasat functia publica comunitara in categoria functiilor publice asa-zis inchise, asemana toare functiei publice franceze sau germane in care functionari veritabili sunt titulari ai posturilor lor si au vocatie de cariera.In sistemul francez se sustine ca pentru a defini functia publica este necesar sa fie relevate doua elemente caracteristice: permanenta functiei si integrarea intr-o ierarhie administrativa.

Ceea ce a preocupat doctrinele occidentale in materie a fost natura juridica a situatiei funct ionarului public, si anume daca aceasta este una de drept public sau uan de drept privat, sau daca functionarul public se afla intr-o situa tie legala si reglementara sau este intr-o sitautie subieciva, dedusa dintr-un contract.
In aceasta dezbatere predomina opinia potrivit carora functionarii pbulici se afla intr-o situatie legala si nu una subiectiva.

Astfel, in Germania predomina teza potrivit caruia "functionarul incarneaza in actele sale binele colectivitat ii, ideea de justitie obiectiva", precum si teza potrivit careia "functionarul profesionist este o institutie care raspunde cunostintelor, competentei si fidelitatii, care trebuie sa asigure stabilitatea administratiei si sa constituie un factor de echilibru fata de fortele politice care dau configuratie vietii statului."

Regimul functionarului european a imprumutat unele din dimensiunile regimurilor nationale ale functiilor publice peste care s-a suprapus elemente deduse din faptul ca el isi desfasoara activitatea intr-un spatiu pe care doctrina comunitara il denumeste teritoriu comunitar.
Definirea notiunii de functionar al Comunitatii o regasim in articolul 1 din Statut, potrivit caruia "este functionar al comunitatilor, in sensulprezentului statut, ori ce persoana care a fost numita, in conditiile prevazute de acest statut, intr-o functie permanenta dintr-una din institutiile Comunitatii, printr-un act scris al autoritatii investite cu puterea de numire de aceasta institutie."
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.