Functia senzitivo-senzoriala a sistemului nervos

Trimis la data: 2009-09-14 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 41 Nota: / 10 Downloads: 145
Autor: Lucescu Daniela Dimensiune: 49kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemul nervos, alaturi de cel endocrin, asigura majoritatea functiilor de control ale organismului. Sistemul nervos in general controleaza activitatile rapide iar cel endocrin in special functiile metabolice ale organismului, prelungind efectele sistemului nervos.Sistemul nervos este capabil de realizarea unei imense game de mecanisme de control. El primeste efectiv milioane de biti de informatie din mediul extern sau intern pe care le integreaza pentru a determina raspunsurile adecvate ale organismului.

In structura generala a sistemului nervos intra doua mari compartimente: cel senzorial de receptie si cel motor cu rol efector.
Majoritatea activitatilor sistemului nervos sunt initiate de experiente senzoriale, provenita de la receptorii senzitivi interni si externi. Aceasta experienta senzoriala poate produce o reactie reflexa imediata sau poate fi memorizata, putand apoi ajuta la conditionarea reactiilor organismului pentru viitor.

Rolul final si cel mai important al sistemului nervos este de a controla diversele activitati ale organismului. Aceasta se realizeaza prin controlul: contractiei muschilor scheletici, contractia muschilor netezi din organele interne si secretia glandelor endo si exocrine. Toate aceste activitati sunt denumite generic functii motorii ale sistemului nervos, iar muschii si glandele sunt denumiti efectori, deoarece ei desfasoara functiile dictate de semnalele nervoase.

Din punct de vedere functional, sistemul nervos poate fi divizat in sistem nervos somatic sau al vietii de relatie si sistem nervos vegetativ sau autonom.Analizatorul:In sfera proceselor cognitive intra senzatiile, perceptiile, orientarea, atentia, memoria, gandirea si imaginatia.Cunoasterea lumii inconjuratoare se realizeaza prin producerea potentialelor de actiune la nivelul receptorilor periferici.

Impulsurile pornite de la receptorii senzoriali, transmise prin caile aferente, sufera modificari datorita neuronilor modulatori si ajung in anumite zone corticale unde se face analiza constienta a stimulilor receptati.Sistemul nervos trebuie sa fie permanent, rapid si complet informat de modificarile intervenite in mediul extern si intern al organismului. Informatiile sunt primite prin intermediul analizatorilor.

Notiunea de analizator a fost introdusa de Pavlov, care a inlocuit termenul de organ de simt cu cel de analizator.Analizatorul este o unitate functionala formata din receptori senzoriali sau organele de simt, receptorii senzitivi propriu zisi, ca segment periferic, din calea aferenta, de conducere a impulsurilor receptate, ca segment intermediar sau de conducere si din proiectia corticala, ca segment central al analizatorului.

Asa cum cunoastem de la studiul receptorilor, informatia este propagata prin canalele de comunicare ale analizatorului numai prin codificarea mesajelor. Codificarea este operatia de convertire a informatiei, de trecere a acesteia de la un sistem de semnalizare la altul, care se realizeaza la nivelul tuturor componentelor analizatorului. Dupa ce a fost codificata la nivelul capatului periferic al analizatorului ea este recodificata la nivelul segmentului intermediar si la nivelul segmentului central.

Aceste procese de codificare si recodificare sunt realizate prin modularea mesajelor nervoase.Modularea poate fi realizata in frecventa, in amplitudine sau in faza. Modularea in frecventa se realizeaza prin schimbarea intervalului de timp dintre semnale cu mentinerea constanta a amplitudinii. Modularea in amplitudine se realizeaza prin schimbarea amplitudinii semnalelor si mentinerea constanta a frecventei. Modularea in faza se realizeaza prin inversarea fazei de oscilatie a semnalului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.