Functiile ablativului

Trimis la data: 2015-07-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita_P
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
ABLATIVUL PROPRIU-ZIS arata punctul de plecare al unei actiuni, locul de unde un lucru este indepartat sau separat.
1.Ablativul separatiei (ablativus separatious) - cu functie de complement al unor verbe separative sunt acele verbe care arata:
• indepartare - moveo, movere (a misca); pello, pellere (a alunga); asceo, ascere (a opri, a retine); defendo, defendre (a indeparta, a respinge); cedo, cedere (a se indeparta)
.Ablativul cauzei (ablativus causae) este un complement circumstantial de cauza care arata motivul actiunii indicate de verb. Se exprima fie fara prepozitie, fie precedat de - ex sau prae (numai atunci cand verbul apare cu forma negativa). Exemplu: Exercitus fame periit. Armata a pierit de foame. Ominia sunt mea culpa comissa. Toate s-au petrecut din vina mea. Multi ex vulneribus periere.multi au pierit din cauza ranilor. Iam moveri nequibant prae lassitudine. Nu mai puteau sa se miste din cauza oboselii.

OBSERVATIE: Complementul circumstantial de cauza mai poate fi exprimat si prin prepozitiile:
-ob, propter +AC = din cauza.
Exemplu: ob eam causam (din aceasta cauza)
propter metum (din cauza fricii)
-G + prepozitiile causa, gratia (pentru)
Exemplu: Communis libertatis causa (pentru libertatea tuturor)

5. Ablativul autorului (ablativus autoris) este complementul de agent al verbelor la DP(diateza pasiva), deci subiectul logic al propozitiei. Apare exprimat - cu prepozitiile a, ab = de, de catre - atunci cand complementul de agent este o fiinta sau un lucru personificat sau fara prepozitie - cand complementul de agent este un lucru.
Exemplu: in summo colle ab hostibus couspiciebantur. Pe varful dealului erau vazuti de dusmani. Varie sum affectus tuis litteris. Am fost impresionat in chip diferit de scrisoarea ta.

ABLATIVUL INSTRUMENTAL arata mijlocul, instrumentul prin care se realizeaza actiunea verbala.
1.Ablativul instrumental propriu-zis (ablativus instrumenti) arata la modul propriu mijlocul, lucrul sau fiinta prin care se realizeaza actiunea verbului. Apare exprimat - fara prepozitie - cand instrumentul este un nume de lucru sau un substantiv abstract sau prin per (prin) + AC - cand instrumentul este o persoana.
Exemplu: Lacte atque pecore vivunt. Ei traiesc cu lapte si cu carne.
Oculo luctos spectat. Cu ochiul priveste jocurile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.