Functiile administratiei publice

Trimis la data: 2011-11-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 8.22 / 10
Downloads: 583
Autor: Simo Andra
Dimensiune: 18kb
Voturi: 22
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Administratia publica efectueaza in principal o activitate organizatorica, deoarece ocupa o pozitie intermediara intre planul conducerii politice si planul unde se realizeaza valorile politice, deciziile politice.De asemenea, administratia publica desfasoara si o activitate de conducere deoarece activitatea acesteia se desfasoara la un nivel subordonat, inferioara celei exercitate de Parlament, dar superioara conducerii ce se realizeaza la nivelul regiilor autonome sau a societatilor comerciale care au ca obiect activitati productive de prestari servicii sau social-culturale.
Din observatiile de mai sus, putem descifra cele mai importante functii exer-citate de administratia publica din tara noastra.
Principala functie detinuta de administratia publica este aceea de organism intermediar de executie. Aceasta functie este determinata de pozitia pe care o are administratia fata de puterea politica, deoarece ea este cea care trebuie sa organize-ze si sa asigure executia, folosind, daca este cazul, autoritatea sa sau chiar con-strangerea.

Prevalandu-se de functia sa de organism intermediar de executie, administratia publica poate:sa pregateasca decizii politice sau chiar sa colaboreze la adoptarea lor;sa organizeze executarea deciziilor politice;in unele cazuri poate sa execute direct, concret, unele decizii politice;sa asigure executarea deciziilor politice, prin convinegere sau folo-sind forta de constrangere, daca este cazul;de asemenea, administratia publica este cea care trebuie sa aduca la cunostiinta autoritatilor competente toate cererile, dorintele sau necesitatile membrilor societatii.

Toate aceste demultiplicari ale functiei principale ale administratiei publice, de organism intermediar de executie, nu fac decat sa sublinieze rolul administratiei publice de colaborator al puterii politice in organizarea societatii si reglementarea functionarii ei.
Pe langa functia ei principala, administratia publica detine si numeroase functii derivate, care se refera la scopurile actiunilor desfasurate de aceasta.

Intr-un stat de drept, obiectivul administratiei publice este acela de a asigura infaptuirea deciziei politice, rezultata din legi si celelalte acte normative emise de autoritatile statului si de colectivitatile locale .Putem distinge urmatoarele functii derivate exercitate de administratia publi-ca:functia de instrument de conservare a valorilor materiale si spirituale ale societatii prin care se asigura continuitatea si durabilitatea societa-tii noastre;functia de organizare si coordonare pentru a ne putea adapta transfor-marilor constante care au loc in societate, mai ales in ceea ce priveste structura economica a acesteia.

Prin toate aceste activitati, administratia publica indeplineste importante functii cu caracter politic, legate de existenta, organizarea si functionarea statului si a colectivitatilor locale, fara de care nu se poate concepe o societate moderna.Pornind de la doctrina administrativa a lui Henri Fayol, care afirma ca "administrer c'est prevoir commander et controler", vor observa ca si administratia publica, in realizarea functiilor sale, trebuie sa prevada si sa programeze, sa organizeze procesul de executie, sa decida, dar si sa pregateasca variante de decizii pentru decidentul politic, sa coordoneze procesul de executie si, in sfarsit, sa con-troleze intreaga activitate de punere in executare si realizare a valorilor politice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.