Functiile caspazelor

Trimis la data: 2010-05-02 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Iulia Olintea Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nivelul cunostintelor actuale sugereaza ca extinderea clasei caspazelor la organismele superioare poate sa reflecte nevoia de crestere a specializarii semnalizarii celulare in apoptoza.Studiile facute pe soareci au furnizat informatii esentiale cu privire la structura si functtile specifice a diferitelor caspaze.

Studiile soarecilor cu deficienta in caspaza 1 si 11 au condus la o buna intelegere a functiilor lor specifice.Deletia caspazei 1 nu a aratat efecte negative asupra dezvoltarii normale a organismului iar fibroblastele embrionare si timocitele izolate la acesti indivizi au prezentat sensibilitate maxima la diferiti stimuli apoptozici.

Indivizii fara caspaza 1 totusi prezinta diferite defecte in sinteza si secretia citokinelor inflamatorii IL-1β si IL-18 precum si rezistenta la socul septic, fapt ce este in concordanta cu rolul atribuit initial caspazei 1 de enzima procesoare a IL-1β. De asemenea, din motive necunoscute si secretia (dar nu si sinteza) de IL-1α este inhibata in absenta caspazei 1.Cel mai probabil caspaza 1 reprezinta o tinta din aval a caspazei 11.

Expresia unei caspaze 1 mutante la un soarece transgenic, a inhibat secretia de IL-1β iar neuronii acestor soareci sunt partial rezistenti la moarte celulara indusa prin privarea de factori trofici in vitro si daune cerebrale ischemice in vivo.Caspaza 11 murinica este foarte asemanatoare cu caspaza 1.Indivizii deficienti in caspaza 11 au o dezvoltare normala dar prezinta rezistenta la soc endotoxic, lipsa activarii caspazei 1 si a secretiei de IL-1β desi caspaza 11 nu intervine in mod direct in procesarea pro-IL-1β.

Aceste date demonstreaza clar rolul crucial al caspazei 11 in activarea caspazei 1.Caspaza 11 si omoloaga sa la om, caspaza 5 formeaza un complex cu caspaza 1 si care reprezinta o etapa importanta in procesul de mediere a activarii caspazei 1.Dar totusi nu exista dovezi concrete in vivo sau in vitro care sa ateste faptul ca caspaza 5 sau caspaza 11 ar activa caspaza 1 in mod direct prin clivare proteolitica.In mod contrar, s-a aratat ca caspaza 11 activeaza caspaza 3 direct prin clivare proteolitica.

Caspaza 2 desi face parte din grupul caspazelor de initiere, aceasta prezinta si o serie de caracteristici comune cu cele ale caspazelor efectoare, fiind una dintre cele mai inselatoare caspaze din aceasta clasa de enzime.

Aceasta prezinta un prodomeniu lung, se activeaza timpuriu ca raspuns la o varietate de stimuli apoptozici precum si interactiunea sa cu Fas mediata de RAIDD sugereaza rolul sau de caspaza de initiere.Pe de alta parte ea poate fi activata de caspaze de executie din aval precum caspaza 3, dar si preferinta sa pentru substrat este de asemenea caracteristica caspazelor efectoare.

O caracteristica interesanta a sa este localizarea intracelulara la nivelul nucleului si a aparatului Golgi.Transferul sau in nucleu este mediat de doua semnale de localizare nucleara prezente in prodomeniu.Rolul acestei rezerve nucleare de caspaza 2 nu este cunoscut.In aparatul Golgi insa aceasta are rol in fragmentarea acestui organit in timpul apoptozei prin clivarea proteinei structurale golgina-160.Prin urmare aceasta contribuie la realizarea unor fenomene apoptozice specifice organitelor.

Prin utilizarea diferitelor metode de inhibare a expresiei caspazei 2 in vitro s-au evidentiat cateva roluri ale acesteia in procesul de moarte celulara cum ar fi: privarea de factori neurotrofici a neuronilor simpatici, apoptoza indusa de Aβ in neuronii hipocampici si moartea celulara mediata de Fas in limfocite.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.