Functiile comunicarii

Trimis la data: 2011-08-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 1985
Autor: Isac dan
Dimensiune: 16kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Exista sase functii ale limbajului, in care sunt angajati factorii comunicarii (elementelesituatiei de comunicare). Functiile limbii corespund situarii comunicarii lingvistice in perspectiva unuia dintre factorii comunicarii.Functia corespunzatoare centrarii mesajului pe emitator este functia EMOTIVA, care tradeaza starea afectiva, sentimentele, valorile morale, capacitatile cognitive si cultura emitatorului.
Ea se se realizeaza la nivelul emotiv al limbajului prin interjectii, exclamatii, prin lungirea emfatica a sunetelor. Este semnificativ ca intonatia are un rol deosebit de important in exprimarea pozitiei Emitatorului. Alt eprocedee: folosirea diminutivelor si augmentativelor, preferinta pentru un anumit termen din seria de sinonim eaflata la dispozitia vorbitorului.

Functia orientata spre receptorul mesajului este cea CONATIVA, ce serveste la incitarea acestuia la actiune/respectiv la incetarea actiunii prin ordine, indemnuri, rugaminti, interdictii, etc. Prin acesta functie se urmareste un anumit raspuns de la receptor. Functia conativa se concentreaza pe strategia lingvistica a contactarii receptorului, bazata pe marci ale vocativului (la substantive, pronume, numeralesi adjective) si imperativului (mod verbal personal), de propozitii imperative, exclamative, afirmativesi negative.

Constructia mesajului este la modul imperative prin excelenta. Functia aferenta mesajului estec ea POETICA, prin care limbajul se orienteaza spre sine, spre propria organizare. Limbajul poetic pune accentual pe modul cum se spune, cum se vorbeste, spre deosebire de limbajul stiintific, care pune accentual pe ce se spune. Anumite reclame fac apel la acest tip de mesaj, in special reclamele pentru serviciile turistice.Functia poetica presupune modul in care este concentrate mesajul poetic de la emitator spre receptor si constituie functia esentiala a artei verbale.

Ea nu apare singura: in poezia epica, unde se intrebuinteaza formulari la persoana a treia, apare si functia referentiala; in poezia lirica, in care enunturile sunt la persoana intai, apare si functia emotiva, iar in poezia liric-adresativa, cu valori retorice, formulate la persoana a doua (oda, epistola, satira), apare si functia conativa. In opera dramatica, se exploateaza din plin resursele oferite de functiile limbajului, mai ales factorii de perturbare a comunicarii, care creeaza atmosfera specifica.

Functia corespunzatoare codului este cea METALINGVISTICA, ce are in vedere intelegerea corecta si completa a mesajului. Ea presupune interventii prin care se verifica folosirea si intelegerea cuvintelor, a sensului lor, a implicatiilor colaterale ale semnelor din cod. Este necesarsa se atragaatentiaasupracoduluiutilizat, fie pringesturi, fie inperifraze explicative (explicatii de genulglumesc, desigur).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.