Functiile dreptului

Trimis la data: 2015-03-08 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Nicoleta_I Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dreptul are ca scop regularizarea raporturilor sociale, canaliAZzarea activitatii oamenilor in cadrul unor relatii de interes major, in conformitate cu o vointa generala. Acest scop este slujit de o serie de functii. Functiile dreptului sunt acele directii (orientari) fundamentale ale actiunii mecanismului juridic, la indeplinirea carora participa intregul sistem al dreptului (ramurile, institutiile, normele dreptului) precum si instantele sociale special abilitate cu atributii in domeniul realizarii dreptului.
Cuvantul "functie" vine de la latinescul "functio(onis)" care initial a insemnat munca, deprindere, avand si sensul de aducere la indeplinire (indeplinire).

Ocrotind si garantand ordinea constitutionala, proprietatea, statutul si rolul individului, dreptul apare ca un factor implicat in procesul dezvolAZtarii sociale. Fiind instrument al controlului social, dreptul previne dezorganizarea, asigura coeziunea interioara a colectivitatilor prin programarea si tipizarea unor conduite socialmente utile, defineste cadrul general de desfasurare a proceselor sociale si sanctioneaza conduitele deviante.

Dreptul, ca ansamblu de norme, institutii si sanctiuni formalizate, stabileste principiile de baza ale convietuirii sociale. Ca sistem formalizat, dreptul se caracterizeaza printr-o relativa rigiditate a structurii sale, conditie a naturii constrangatoare a reglementarilor pe care le contine. In ansamblul prescriptiilor sale, dreptul apara, prin mijloacele specifice fiecarei ramuri, viata in comun impotriva diferitelor excese individuale, asigura securitatea persoanei (in acest sens s-a vorbit despre cele trei drepturi "absolute" ale societatii civile - securitatea persoanei, libertatea individului si proprietatea).

Norma de drept, ca regula ce prescrie o conduita posibila sau datorata, este o cale pentru realizarea unor valori. Aceste valori, ocrotite de lege, sunt nemijlocit legate de buna si productiva functionare a mecanismelor sociale.Fiind mijlocul cel mai eficace pentru realizarea scopurilor soAZcial-politice, dreptul exercita un rol important in conducerea societatii. Actul normativ juridic este un act de conducere sociala. In forma ei cea mai generala, legea este forma universala de exprimare a dezideratelor sociale majore. Imbratisand domeniul organizarii sociale, dreptul se circumscrie conceptului de practica sociala.

Dreptul apartine acestui domeniu cel putin din doua, perspective:
a) mobilurile care pun in miscare activitatea legiuiAZtorului sunt esentialmente legate de nevoile reale ale societatii, de practica raporturilor interumane. In acest sens spunem ca dreptul este determinat de scopuri ce se impun actiunii;
b) ca efect al aplicarii normei de drept se produce o modificare a realitatii sociale prin aceea ca dreptul ofera o forma specifica de manifestare a raporturilor sociale - forma raporturilor juridice - cu toate conAZsecintele ce deriva de aici.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.