Functiile managementului

Trimis la data: 2013-03-19
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.17 / 10
Downloads: 1
Autor: Catalina bogos
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Managementul unei graviteaza in jurul unor activitati pe care trebuie sa le indeplineasca numite functii. Formarea functiilor nominalizate tine de inceputurile stiintei managementului si ii apartin francezului H. Fayol. Functiile managementului sunt definite ca eforturi de gindire si actiune rationala specifice activitatii de management care declanseaza un ciclu logic de desfasurare a evenimentelor viitoare de pregatire, preveziune si organizare a mijloacelor existente de cunoastere si influientare a fortei de munca. Orice proces managerial are un caracter ciclic care incepe cu definirea scopului propus, continua cu previziunea obiectivelor pe un anumit termen, se stabilesc sarcinile si se incheie cu analiza indeplinirii obiectivelor.
Consta in ansamblul proceselor de munca, prin intermediul carora se determina principalele obiective ale # precum si resursele si mijloacele necesare. Functia de previziune raspunde la intrebarile ce trebuie? Si ce poate fi? Realizat in cadrul # in conditiile si concomitant cu desemnarea resurselor necesare. Functia de previziune are in vedere un effort de gindire si actiune a managerilor in scopul de a identifica anticipativ problemele care pot aparea in activitatea #.

Anticiparea se datoreaza timpului aflat la dispozitie si posibilitatile de solutionare. Functia de previziune a devenit o parte integrant a gindirii managerilor. Manifestarea functiei de previziune presupune sistematizarea activitatii si parcurgerea urmatoarelor etape:
- stabilirea perspectivei, respective a directiei in care trebuie dirijata actiunea, in aceasta etapa se prefigureaza viitoarele investitii si dezvoltarea mijloacelor de productie in functie de noua structura a activitatii care pot aparea

- definirea obiectivelor care se apreciaza in baza informatiilor analizate in etapa urmatoare, la acesta etapa sint formulate obiectivele de baza a #.stabilirea programelo pentru fiecaresector de activitate definirea mijloacelor materiale si financiare necesare obiectivelro prestabilite evaluarea consetintiilro deciziilor adoptate, acesta etapa va cuprinde atit aspecte desfasurate in # cit si valorificarea rezultatelor obtinute. Functia de previziune se materializeaza in prognoze, planuri si programe.

Prognozele forma de manifestare a functiei de previziune care reflecta estimarea evolutiei conditiilor in care va functiona # la nivelul unui orizont de peste 10 ani. Metodele de fundamentare a prognozelor pot fi matematice, statistice, normative.Planurile reprezinta componenta functiei de previziune, cel mai frecvent intilnta in activitatea #. Prin planuri manageriale se identifica obiectivele firmei ,se determina programele de activitate, se stabileste nivelul bugetului pe venituri si cheltuieli Planurile sunt elemente necesare ale functiei de previziune.

Un plan fundamentat pe realitati tehnice, economice, sociale constituie intrumentul de baza pentru sistemul managerial a oricarei firme.
Programele constituie un al trei-lea mod cu un grad ma mare de precizie, mult mai detailat asigurind si o coordonare mult mai stricta. Programul se defineste prin ansamblul de activitati, lucrari esalonate precis in timp avind fiecare durata stabilita si resurse repartizate in asa mod ca sa duca la indeplinirea obiectivelor stabilite. Dupa continut programele pot fi: - operative - de lucru.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.