Functiile managementului

Trimis la data: 2015-03-09 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marian_V Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Managementul unei unitati economice graviteaza in jurul unor
activitati pe care trebuie sa le infaptuiasca si care, de fapt, se sintetizeaza in
functiile (atributele) sale. Formarea acestor functii tine de inceputurile
stiintei managementului si apartine lui Henri Fayol. El a delimitat cinci
functii al managementului - previziune, organizare, comanda, coordonare si
control - care prin continutul lor, in general, isi pastreaza si azi valabilitatea.
Ulterior au avut loc alte abordari ale functiilor managementului, aparand
deosebiri fata de ceea ce a conceput H. Fayol.

Desi numarul functiilorvariaza de la un autor la altul, totusi, consideram ca esenta lucrurilor esteaceeasi. Foarte adesea, anumite activitati dintr-o functie sunt desprinse din
context si devin o functie de sine statatoare. Modificarile care au intervenitin actiunea factorilor endogeni si exogeni, fiecarei unitati economice, audeterminat mutatii important in modul de manifestare a unor componenteale functiilor managementului, dar fara sa se schimbe in totalitate sensulacestora.

In acest context putem aminti faptul ca manifestarea functiei de
comanda se concretizeaza in activitatea de antrenare si motivarea actiunilorintreprinse in procesul de management, dar nu se poate afirma ca elementelede "comanda" au disparut in totalitatea lor. Modificari semnificative s-auprodus si in modul de manifestare a componentelor functiei comerciale insensul ca in momentul de fata componenta care cuprinde activitatile demarketing, au un rol special. Sub aceasta forma se pot formula aprecieripentru fiecare functie a managementului.

Abordarile din tara noastra, desi cunosc anumite deosebiri, totusi,
cele mai multe dintre parerile formulate converg catre urmatoarele functii:previziune, organizare, coordonare, antrenare-motivare, controlevaluare.In literatura de specialitate functiile managementului sunt definite ca eforturi de gandire si actiune rationala, specifice activitatii de management,care declanseaza un ciclu logic de desfasurare a evenimentelor viitoare, depregatire, previziune si organizare a mijloacelor existente, de cunoastere siinfluentare a oamenilor.

Din aceasta definitie rezulta ca procesul de
management are un caracter ciclic, care incepe cu definirea scopului propus,se continua cu precizarea obiectivelor pe un anumit termen, se stabilescsarcinile pentru componentii unitati si se incheie cu analiza indeplinirii lor.In procesul de desfasurare a fiecarui ciclu de management se efectueaza,intr-o succesiune logica, anumite operatii, care sunt sistematizate pe etape sireprezinta continutul celor cinci functii ale managementului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.