Functiile mass media

Trimis la data: 2011-07-14
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 16
Autor: Dana dan
Dimensiune: 43kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ce functii majore indeplinesc mijloacele de informare in masa?
Cele trei functiuni mentionate de catre analistul politic Harold Lasswell sunt: (1) supravegherea lumii pentru prezentarea evenimentelor aflate in derulare, (2) interpretarea sensului evenimentelor si (3) socializarea indivizilor in mediul lor cultural . Acestor trei functiuni trebuie sa li se adauge o a patra: manipularea deliberata a proceselor politice. Modul in care cele patru functiuni se manifesta afecteaza existenta indivizilor, a grupurilor, a organizatiilor sociale, precum si desfasurarea politicilor autohtone si internationale. Sa analizam fiecare functiune in parte.
1. Supravegherea
Supravegherea presupune doua scopuri majore. Pentru ansamblul comunitatii politice, supravegherea "publica" pozitioneaza luminile^publicitatii asupra unor indivizi, organizatii si evenimente selectionate de catre mass media. Aceasta publicitate poate transforma problemele respective in preocupari pentru politicieni si pentru marele public.

Ea poate determina expunerea unor nevoi politice si ocultarea altora. De asemenea, ii poate obliga pe politicieni sa reactioneze fata de situatii in care, altfel, opiniile lor nu ar fi transmise. Pentru cetatenii obisnuiti, in calitatea lor privata, supravegherea "privata" ii informeaza despre evenimentele aflate in desfasurare.

Desi ar putea conduce la activitati politice, functia sa primara este aceea de a raspunde nevoilor unor persoane si intrebarilor altora. Mass media, asa cum a observat Marshall McLuhan, sunt "extensii senzoriale" ale indivizilor care nu pot sa observe in mod personal si direct majoritatea evenimentelor care ii intereseaza pe ei si comunitatea din care fac parte".

Supravegherea publica
Supravegherea publica are relevanta politica pentru ca ridica probleme civice si pentru ca stimuleaza trecerea la actiune. Oamenii de presa determina care sunt "stirile" momentului -ce evenimente politice vor fi urmarite sau ignorate. Optiunea lor afecteaza persoanele si intamplarile care vor avea sansa sa intre in centrul atentiei pentru discutiile si activitatile politice1.

Fara captarea atentiei mass media, persoanele si evenimentele urmarite la stiri pot sa ramana fara urmari sau pot avea consecinte reduse in cadrul procesului decizional si pentru indivizii implicati in acest proces. imprejurari ce ar putea fi tolerate atat timp cat ar ramane ascunse pot cu mare usurinta sa devina intolerabile daca sunt puse sub lupa atenta a publicitatii. Iata de ce politicienii, care incearca sa capteze sau sa evite publicitatea vor sa programeze ori sa structureze evenimentele gandindu-se la efectele mediatice.

Urmatorul exemplu prezinta puterea publicitatii de a conduce la actiuni publice. La 19 iunie 1979, o clinica din Chicago extrem de controversata, descrisa in ziarul Tribune din Chicago ca fiind cea mai mare organizatie de prescris retete din zona, si-a inchis definitiv portile.

Motivul acestei decizii a fost seria de reportaje publicate in jurnalul mai sus mentionat consacrate activitatilor clinicii. in momentul dezvaluirii faptului ca respectiva clinica distribuia cantitati enorme de sedative primejdioase precum si alte medicamente sub masca tratarii stresului si a obezitatii pacientilor, sase doctori au parasit in graba institutia, fortand suspendarea activitatilor.

Ca urmare a faptelor prezentate in ziar, a inceput un proces la Curtea de Justitie, in care spitalul era acuzat de violarea Actului practicilor medicale din Illinois. Asociatiile medicale din Illinois, Chicago si din intreaga America au luat masuri pentru a asigura o mai buna protectie a publicului fata de retetele exagerat de incarcate prescrise de medicii lipsiti de etica. Pentru ca spitalul din Chicago avea filiale in Miami si Atlanta, oficialitatile din respectivele localitati, alertate de reporterii de la Tribune, au inceput investigatii similare2.

In vara anului 1979, in Chicago si in intreaga America aparusera multe alte organisme de prescriere a retetelor. Daca mass media le-ar fi facut publicitatea cuvenita, s-ar fi luat masuri pentru inchiderea tuturor. Fara o supraveghere publica din partea mijloacelor din informare in masa, ele au continuat sa existe.

Desigur, nu toate formele de publicitate mediatica sunt benefice. in multe cazuri, perceptia eronata si angoasele raspandite de mijloacele de informare au subminat increderea in politicile benefice, in persoanele demne de incredere si in multe produse de calitate. Costurile umane si economice au fost enorme3.

Teama de publicitate poate reprezenta o forta la fel de mare in luarea unor masuri ca si expunerea publica. Politicienii si liderii comunitatii de afaceri stiu ce dezavantaje le pot aduce subiectele nefavorabile si se poarta in consecinta, fie ascunzand subiectul, fie cerandu-si scuze in mod public pentru faptele lor si exprimandu-si regretele, prin confesiuni in presa.

Astfel, in 1987, cand utilizarea marijuanei ajunsese o problema, o data cu esecul nominalizarii judecatorului Douglas Ginsburg la conducerea Curtii Supreme, o serie intreaga de oficialitati au marturisit pacate similare sau au sustinut public ca nu folosisera niciodata acest drog. Efectele majore ale supravegherii publice pot sa apara indirect din impresiile create de articolele aparute in presa.

Daca ele insista asupra crimelor si coruptiei dintr-o zona apropiata, locuitorii din acel cartier se muta in suburbii, parasind orasul, lasandu-1 si mai vulnerabil in fata primejdiilor si lipsindu-1 de beneficiile provenite din taxe.

Speculatiile despre posibila aparitie a unor conflicte internationale sau a unui embargou asupra petrolului ii pot speria pe investitori si genereaza fluctuatii pe pietele financiare autohtone sau internationale sau in schimburile de produse. De aici pot aparea importante consecinte economice (si, prin urmare, politice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.