Functiile mass-media - regimuri - actori si roluri

Trimis la data: 2010-06-27 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: Lucian Branzea Dimensiune: 11kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Profesionistii: jurnalisti si realizatori
Importanja lor este mare. Aceasta ar trebui sa creasca, deoarece ei au interesul ca meseria lor sa fie cat mai bine exercitata si stiu cum sa faca acest lucru.Altadata, majoritatea nu erau decat simpli angajaji care scriau sau citeau la microfon buletine de stiri. Astazi, ei beneficiaza de o pregatire generala, specializata si deontologica in acelasi timp, putand sa isi asume mai bine toate funcjiile si sa objina o mai mare autonomie. Cel pujin in cateva Jari, acesti salariaji se apropie din ce in ce mai mult de profesiunile liberale, ai caror practicanji se simt responsabili fa{a de confrajii si de clienjii lor.

Tehnicienii
Acestia sunt adeseori uitaji. Se fac remarcaji mai ales cand isi inceteaza lucrul: ei sunt cei care stau cel mai frecvent la originea grevelor din mass-media. Tipografii s-au constituit in primele sindicate muncitoresti, caci aveau o educajie si mijloacele de a-si difuza ideile. Puterea lor este inca destul de mare: sindicatele presei najionale engleze au blocat orice modernizare timp de 20 de ani, pana in 1986.Uneori, tehnicienii se fac remarcaji prin absenja lor. In lumea a treia, ei lipsesc mai mult decat jurnalistii sau materia prima, lucru evident mai ales in {arile Africii negre.

Utilizatorii: cet&teni ssi consumatori
Odinioara, ei se puteau manifesta doar prin decizia de a cumpara sau nu un ziar. Puteau de asemenea sa dea drumul aparatului - dar, intr-o Jara ca Franja, gestul nu avea mare efect, pentru ca rezultatele rarelor sondaje nu erau date publicitafii. Oricum, redactorii-sefi si responsabilii de programe credeau ca stiu mai bine decat publicul insusi nevoile si dorinjele acestuia.

Astazi, datorita comercializarii si concurenjei in permanent! crestere, numarul sondajelor de piaja a crescut; rezultatele lor sunt date publicitajii si se line cont de ele. Utilizatorii, mai activi dec^t in trecut, isi fac cunoscute dorinjele si nemullumirile. Din pacate, majoAZritatea se cred neputinciosi.

Politicienii
Informajia este sinonima cu puterea: este imposibil sa acjionezi fara sa cunosti. Or, exista profesionisti ai puterii: oamenii politici. In mod firesc, ei au vrut dintotdeauna sa objina si sa pastreze pentru ei un maximum de informajii. S-au straduit deci sa limiteze difuzarea informajiei in public sau sa ii manipuleze conjinutul; au reusit mult timp lucrul acesta si, intr-o oarecare masura, inca il mai fac.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.