Functiile mass-media in regimul liberal

Trimis la data: 2010-05-20 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 139
Autor: Alexandru Redea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Se afirma adesea ca mass-media au trei functii: sa informeze, sa educe sis a distreze.Este putin pre sumar.Mai ales la sfarsitul secolului XX. Mass-media. Din ce in ce mai numeroase, ocupa in lumea noastra un loc tot mai important: din moment ce nu putem vorbi despre mass-media in afara unei societati e masa. Nici societatea de masa nu poate exista fara mass-media.Mass-media isi asuma roluri numeroase si extreme de diverse, care variaza, in primul rand, in functie de mediul politic.

Exista patru regimuri de presa, doua despotice si doua democratice.Fiecare se bazeaza pe o conceptie proprie asupra universului si a omului, in cazul unei conceptii pesimiste, care considera fiint aumana pervertita ( inger decazut, animal brutal ), omului nu i se acorda nici un liber-arbitru: el trebuie supravegheat, ingradit, indoctrinate. Daca suntem optimisti, daca socotim omul o fiinta rationala (unii ar spune: o faptura"dupa chipul si asemanarea Domnului"), atunci este normal ca fiecare cetatean sa aiba acces la toate informatiile disponibile, sa fie liber sa isi exprime ideile sis a conduca societatea in care traieste.

REGIMUL LIBERAL:Acest tip de regim, intr-o forma mai mult sau mai putin severa, a predominat in lume pana la mijlocul secolului al XIX-lea, in secolul XX statul fascist reluand obiceiurile monarhiilor absolutiste de altadata.O data cu aparitia tiparului, autoritatile regale si religioase s-au straduit sa-I limiteze utilizarea prin mijloace devenite clasice: monopol, depuneri de garantii, cenzura, coruptie, process, amenda, sechestru, interdictie, inchisoare, violenta, exil, executie.Intr-un astfel de sistem, mass-media sunt de obicei proprietate private si autorizata sa obtina profit dar continutul lor este sever controlat de catre autoritai.Numarul organelor de presa este limitat, iar presa de opozitie este interzisa-precum in Spania, sub regimul lui Franco intre 1983-1975.

Functiile mass-media sunt in acest caz net distincte de cele existente intr-un regim democratic.Cum informarea si divertismentul pot fi subversive-deci periculoase-, ele sunt cenzurate.Orice dezbatere politica este exclusa.Viziunea asupra lumii si ideologia national ape care le vehiculeaza mass-media trebuie sa fie conforme cu conceptia si interesele puterii.In presa faptele diverse sunt inerzise ( caci ele reprezinta disfunctionalitati), de unde si absenta cotidienelor populare in Italia pe timpul lui Mussolini intre 1925 si 1943.

Intr-un regim liberal-nu insa si intr-un regim fascist sau communist- mass-media reprezinta in acelasi timp o industrie, un serviciu public si o institutie publica: trei ipostaze intrucatva incompatibile.Functiile care decurg de aici sunt diverse si uneori contradictorii."Ele variaza dupa cum se adopta punctual de vedere al mass-media, al intregii societati sau doar al utilizatorului individual, dupa cum se au in vedere mijloacele de comunicare in sine sau continuturile vehiculate; dupa cum se examineaza numai functiile lor declarate sau si cele ascunse, cele positive sau si cele negative".

Fiecarei functii ii corespunde o disfunctie datorata naturii canalului mediatic, vointei responsabilului acestuia sau comportamentului utilizatorului.Pentru a-si indeplini functiile, mass-media pun in miscare in sanul unor sisteme complexe oameni care actioneaza in mod comun sau unii impotriva altora. Cine sunt acesti actori?

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.