Functionalismul bio-cultural si structuralist

Trimis la data: 2010-05-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan Cristina
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ca si curent al antropologiei culturale, functionalismul s-a impus la inceputul secolului XX, directia fiind stabilita in buna masura de doi antropologi britanici: Bronislaw Malinowski si Alfred Reginald Radcliffe-Brown.Menirea functionalismului era de a aduce o nota de echilibru dupa lansarea unei serii de teorii care au iscat controverse in secolul al XIX-lea, cum ar fi evolutionismul si difuzionismul [1].
Curentul functionalist in antropologie are la baza ca model organismele vii, partile si organele acestora fiind grupate si organizate intr-un sistem.Functiile diferitelor organe se concentreaza si au ca sarcina mentinerea bunei functionari a organismului, pentru ca acesta sa poata asigura derularea proceselor sale esentiale si pentru a se reproduce.

Intr-un mod analog, membrii unei societati pot fi priviti ca celule, institutiile societatii ca organe a caror functie este mentinerea vietii entitatii colective, chiar daca exista un perpetuu proces ciclic concretizat in moartea si nasterea celulelor.Pe aceste considerente au fost stabilite axiomele generale ale functionalismului, pornind de la elementul central - cultura:In perioada cuprinsa intre anii 1910-1930 s-au conturat doua versiuni ale functionalismului:

functionalismul psihologic sau biocultural, promovat de Malinowski si functionalismul structuralist reprezentat de Radcliffe-Brown, la dezvoltarea functionalismului contribuind si o pleiada de personalitati marcate de London School of Economics. Functionalismul biocultural.
Functionalismul biocultural porneste de la premisa ca indivizii unei societati reclama anumite trebuinte care sunt rezolvate de institutiile sociale.

Un cadru institutional bine delimitat este necesar atat pentru satisfacerea nevoii de cultura, cat si pentru indeplinirea celor patru asa numite "trebuinte instrumentale", reprezentate de economie, controlul social, educatia si forma de organizare politica.
Fiecare institutie destinata intampinarii necesitatilor reclamate de indivizi trebuie in mod obligatoriu sa cuprinda personalul calificat, setul de norme si reguli precum si tehnologia si functia necesara.

Pe de alta parte, convingerea reprezentantilor functionalismului biocultural gravita in jurul analogiei realizate intre organismele vii si societate, existand o serie de asemanari la nivelul functionarii sistemelor acestora. Analogia poate fi trasata in felul urmator [2]:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.