Functionarul comunitar roman

Trimis la data: 2014-11-20
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 135
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Zinel_L
Dimensiune: 179kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inceputul anilor '2000 este marcat de un sir de schimbari radicale in administratia publica. Aceste schimbari vizau in modul cel mai direct formele de administrare, dat fiind faptul ca zeci de ani ea a fost dominata de o mentalitate totalitara inacceptabila pentru Romania. Acest sistem unic de administrare nu putea functiona in virtutea faptului ca fiecarui stat ii sint caracteristice metode de gestionare a treburilor publice, care nu ar trebui sa depinda de controversele politice.
Astfel, concomitent cu schimbarile de ordin politic, se resimte o tendinta noua in administratia publica, atit la nivel central, cit si local, o tendinta de a trece la noi forme de administrare, europene, ce a revolutionat intreaga structura administrativa in Romania. Aceasta reforma, insa, nu a putut fi implementata cu succes pina la sfirsit, din considerentul ca mentalitatea veche s-a inradacinat foarte adinc la functionarii publici, care isi indeplineau obligatiunile de serviciu numai facind favoruri diferitor grupari politice, cu scopul de a nu pierde fotoliile comode.

Dar nu putem nega adevarul ca ceva totusi s-a facut. Partial administratia publica in Romania se intoarce cu fata spre modelele europene, preluind unele noi forme de lucru. Si in primul rind in ceea ce priveste constituirea propiului personal. Caci de ei depinde cum va demara mai departe procesul de reformare a administrarii publice, a politicii sale. Este un element nou, pentru ca pina in prezent nu se scotea in evidenta un asa factor ca calitatea personalului. Si nici nu era un cadru legislativ bine conturat care sa reglementeze acut procesul de activitate a personalului administratiei publice. Dar odata cu adoptarea Statutului Functionarului Public, s-a incercat acoperirea acestui gol si s-a pus baza unei noi conceptii in ceea ce priveste administratia publica.

Suedia depune si ea cerere de aderare la ComunitaAZtile Europene.
01.07.1968: Intra in vigoare reglementarile relative la principiul liberei circulatii a lucratorilor pe intregul spatiu comunitar, in vederea realizarii unei piete comune a fortei de munca.
01-02.12.1969: Reuniti la Haga (Olanda), pentru a discuta realiAZzarea pietei interne comuniiare, aprofundarea integrarii si largirea Comunitatii Europene

(nume folosit frecvent pentru desemnarea anAZsamblului celor trei Comunitati Europene dupa unificarea institutionaAZla din 1967, prescurtat C.E.). sefii de stat sau de guvern din cele sase tari membre hotarasc accelerarea procesului de integrare europeana, realizarea in etape a uniunii economice si monetare (U.E.M.) si relanAZsarea cooperarii politice. Se decide, totodata, deschiderea negocierilor de aderare cu Danemarca. Irlanda, Marea Briianie .si Norvegia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.