Functionarul public

Trimis la data: 2012-01-21 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 4
Autor: Valentin vali Dimensiune: 25kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In contextul dreptului comunitar, cadrul normativ privind functia publica a fost influentat de adoptarea de catre Comisia Europeana a Cartii Albe cu privire la reforma administrativa, inca din martie 2000. Acest document a evidentiat principiile administratiei publice la nivel european, punandu-se accent pe calitatea serviciilor oferite, independenta functionarului, angajarea raspunderii acestuia pentru toate faptele savarsite, eficienta si transparenta serviciului public prestat catre cetatenii europeni.

Pentru transpunerea in practica a acestor principii a fost adoptat, in 13 septembrie 2000, Codul bunei cuviinte in administratia publica (The Code of Good Administrative Behaviour), conceput in primul rand ca un instrument de lucru pentru personalul institutiilor europene care lucreaza in mod direct cu publicul. Codul urmareste si informarea cetatenilor asupra dreptului de a beneficia de servicii de calitate, asupra conditiilor in care trebuie sa se astepte sa fie tratati in momentul in care abordeaza o institutie europeana.

Dintre prevederile codului cel mai intens mediatizate si analizate in literatura de specialitate remarcam dreptul cetateanului la o buna administratie, principiu de maxima generalitate care are o implicatie multivalenta asupra intregii activitati in administratia publica.
Dupa cum ne releva lucrarile nationale, dar si lucrarile de drept administrativ comparat, in fiecare tara apuseana exista traditii ale functiei publice. Se apreciaza ca prima tara care a adoptat un Statut general al functiei publice este Spania, prin Legea din 1852, urmata de Luxemburg, printr-o lege din anul 1872 si Danemarca, in 1899.

In Italia, primul statut al functionarilor civili a fost adoptat la 22 noiembrie 1908, iar in Republica Irlanda prima lege privind functia publica dateaza din anul 1922. Olanda si Belgia au adoptat prima lege privind functionarii in 1929, iar Regulamentul general al functionarilor din Regatul unit al Marii Britanii si Irlandei de nord apare in 1931.

Se pare ca Germania are traditii in ceea ce priveste functia publica inca din evul mediu, in acest sens, profesorul Jacques Ziller apreciaza ca prima lege privind codificarea generala a normelor functiei publice s-a adoptat de catre regimul national socialist in 1937, desi a existat un Cod bavarez al functiei publice inca de la inceputul secolului al XIX-lea, mai exact de la 1 iulie 1806.

Paradoxul legislativ din Germania se regaseste si in Franta, unde traditiile functiei publice sunt cu mult anterioare Revolutiei de la 1789, iar Camerele parlamentare au discutat proiecte de lege in repetate randuri (1879, 1885, 1909 etc.), dar primul Statut al functiei publice a fost adoptat abia de regimul de la Vichy (octombrie 1946).
Grecia a adoptat primul Statut al functionarului public in anul 1951, fiind inspirat, dupa cum apreciaza prof. Ziller, din statutul francez, din dreptul german si din dreptul englez al functiei publice.

Doua chestiuni se impun a fi analizate pentru aprecierea reglementarii functiei publice din tarile Uniunii Europene:
a) care sunt categoriile de functionari ce intra sub incidenta statutului, adica a regimului juridic unilateral;
b) care este gradul de generalitate a regulilor cuprinse in statut.

In cele mai multe tari (Belgia, Grecia, Franta, Spania, Irlanda, Olanda, Portugalia) statutul se aplica tuturor agentilor permanenti ai administratiei publice, adica, stat, colectivitati teritoriale si stabilimente autonome. Aceasta era si situatia din Italia, pana la decretul-lege din februarie 1993 al Guvernului Amato.
Regula aplicarii statutului tuturor agentilor este nuantata in ceea ce priveste agentii temporari, care nu trebuie confundati cu cei care au norma redusa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.