Functionarul public

Trimis la data: 2014-02-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Statul, judetul si comuna, pentru a-si realiza sarcinile ce le revin infiinteaza o diversitate de servicii publice de legiferare, de solutionare, cu putere de adevar legal, a conflictelor juridice care apar in societate si de realizare a atributiilor puterii executive, insistand cu deosebire asupra serviciilor publice administrative despre care am aratat ca sunt acele organisme administrative infiintate prin lege sau pe baza legii de catre stat, judetul sau comuna pentru satisfacerea in mod continuu a unor interese specifice ale membrilor societatii.
Aceste organisme sunt incadrate cu personal de o anumita pregatire de specialitate, iar baza lor materiala este asigurata de catre stat, judetul sau comuna.Pentru a-si realiza sarcinile pentru care au fost create serviciile publice sunt dotate inca de al infiintare, cu functii publice care sunt, in opinia noastra, acele grupari de atributii, puteri si competente, stabilit potrivit legii, in cadrul serviciilor publice, infiintate in scopul satisfacerii, in mod continuu si permanent, de catre functionarii publici, numiti sau alesi in aceste functii, a intereselor generale ale societatii.

Pentru ca serviciile publice sa-si realizeze sarcinile pentru care au fost organizate este necesar ca functiile publice - sa fie acele grupari de atributii, puteri si competente - sa fie ocupate de persoane fizice cu o pregatire de specialitate, care sa realizeze, in practica, sarcinile serviciilor publice, astfel cum acestea sunt grupate in functiile publice cu care au fost dotate, inca de la infiintarea serviciilor publice.

Persoanele fizice care ocupa, in conditiile legii functiile publice din cadrul serviciilor publice, se numesc functionari publici.
De la aceasta regula fac exceptie persoanele fizice care alcatuiesc organele reprezentative ale statului - cele doua camere ale Parlamentului - ale judetului - comisiile judetene - si ale comunelor - consiliilor locale - care nu au calitatea de functionari publici pentru ca, in primul rand, ei sunt reprezentantii tarii, ai judetului sau comunei si, in al doilea rand, prin activitatea nepermanenta, limitata in timp - de regula, la 4 ani - pe care o desfasoara, prin modul de lucru - numai in sesiuni - si prin alte trasaturi ei se deosebesc de functionarii publici.

Fata de regula si de exceptia de la ea, vom considera ca sunt functionari publici persoanele fizice, cetateni romani, care detin, in conditiile legii, o functie publica intr-un serviciu public al statului , judetului sau comunei.Notiunea de functionar public a fost definita pentru prima data in legislatia noastra in legea pentru Statutul functionarilor publici din 19 iunie 1923 - unul din primele statute ale functionarilor publici din aceasta parte a Europei - care in articolul 1 prevedea: " sunt functionari publici cetatenii romani, fara deosebire de sex, care indeplinesc un serviciu public permanent, la stat, judet, comuna, sau la institutiile ale caror buget este supus aprobarii Parlamentului, Guvernului sau consiliilor judetene sau comunale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.