Fundamente social-economice ale investitiilor

Trimis la data: 2015-01-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: 1leu Dimensiune: 70kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Nevoia sociala constituie un concept complex care exprima generic parametri trebuintelor individuale ale unei colectivitati umane definite de cadrul geopolitic, demografic, nivelul de civilizatie si cultura, structura pe varste si de alti factori.Nevoia sociala apare ca rezultanta a nevoilor individuale ale membrilor societatii. Ea include, in afara nevoilor individuale de consum o serie de nevoi generate de organizarea sociala a existentei colectivitatilor umane. Amploarea si intensitatea nevoii sociale se afla in corelatie cu nivelul general al dezvoltarii societatii, cu natura raporturilor dintre colectivitatile umane, inclusiv dintre statele natiuni. Intre nevoile specific sociale se cuprind cele care privesc protectia mediului ambiant, ocrotirea sanatatii publice, organizarea si functionarea administratiei de stat centrale si locale.

Mecanismul formarii si manifestarii nevoii sociale este complex, intrucat nevoile au natura variata: a) nevoile (necesitatile) potentiale sunt inca putin definite; ele reprezinta aspiratii, doleante, nefiind concretizate si nici cuantificate; b) nevoile reale constituie efectul devenirii nevoilor potentiale, pe masura aparitiei motivatiei respectiv produsului sau serviciului respectiv. Nevoile reale formeaza sau genereaza cererea potentiala care se transforma in cerere efectiva atunci cand poate fi sustinuta de venitul corespunzator satisfacerii sale.

Cercetarea socio-economica permite abordarea nevoii sociale in functie de o gama variata de criterii obiectiv justificate astfel:
a) dupa natura sursei de formare distingem nevoi fiziologice, familiale, culturale, specific sociale etc., fapt care permite ordonarea lor in functie de stringenta satisfacerii lor;
b) in functie de natura valorii de intrebuintare care le satisface putem distinge: nevoia de hrana, imbracaminte, servicii de transport si diverse utilitatii, nevoia de instruire generala si profesionala, de cultura, de manifestare sociala si politica etc.;

c) in functie de momentul si durata manifestarii lor se pot distinge nevoi curente, periodice sau rare. Incadrarea dupa acest criteriu tine seama de dependenta mediului fata de variatele nevoi si de potenta satisfacerii lor.
Piata, ca sistem complex de reglare a schimburilor intre agentii sau operatorii pietei constituie cadrul in care cererea si oferta isi gasesc punctul de convergenta. Evident, cererea de marfuri si servicii sta la baza formularii optiunilor de investitii prin: profil, structura si amploare; dinamica si perspectiva, intr-un orizont de timp.

Piata, in general, manifesta caracteristici generate da natura cererii si ofertei de bunuri si servicii. Sub acest aspect se pot identifica forme specifice ale pietei cum ar fi: a) piata potentiala care reflecta cererea susceptibila; b) piata substituibila, in cadrul careia unele marfuri pot fi inlocuite cu altele; c) piata complementara, in cadrul careia oferta pentru anumite marfuri, intampinata corespunzator de cerere, genereaza cerere pentru bunuri complementare generate de nevoi suplimentare;

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.