Fundamente statistico-matematice utilizate in analiza pietelor de capital

Trimis la data: 2014-11-25 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Valentina_D Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Momentele nevralgice in evolutia economiei devin evidente pentru toti si aduc ingrijorare
pentru scade3rile uneori abrupte si bruste ale indicilor bursieri dintr-o tara sau mai
multe, evolutii devenite adesea sursa de tensiune pentru tot mapamondul. Indicii bursieri in diferitele lor alcatuiri,reflecta primordial evolutia cursurilor bursiere,pe o anumita piata, pe oanumita bursa si astfel exprima raportul intre cererea si oferta de capital generala.Daca pentru fiecare actiune cotata cursul exprima preferinte pentru societatea emitenta,indicele generalizat exprima preferinta medie a detinatorilor de capital de angajare in activitatea economica,fapt ce se manifesta,de pilda, prin predominanta celor ce vand asupra celor ce cumpara, si, ca rezultanta, scaderea generala a cursurilor.

Asemenea situatii apar in strinsa legatura cu fenomenul de recesiune,manifestate sau prezumate,ce determina retineri in investitii. Dimpotriva, preponderenta celor ce cumpara creaza conditii pentru o crestere lenta,dar continua, acursurilor si prin aceasta,expresie a unei evolutii stabile de crestere economica.
Indicii bursieri se construiesc pw baza unui esantion de intreprinderi selectionate(ce se mentine in timp),ponderea acestora in grupa dfiind determinata de capitalizare bursiera, respectiv de coeficientul de capitalizare arezultatelor(price earning ratio).

Coeficientul decapoitalizare arezultatelor are ca baza de calcul beneficiile nete pe actiune si ia in considerare deci randamentul fiecarei intreprinderi si prin aceasta masura in care proprietarul poate fi remunerat.
Literatura de specialitate subliniaza caracterul conventional al alcatuirii indicilor bursieri semnalind in acest sens cazul indicelui Dow Jones, ai carui alcaruitori considera, in anii de depresiune, o capitalizare de 10 ori, iar in perioada de avint depeste 20 ori. cEEACE INSEAMNA CA PE SPATIUL A3 SAU 4 ANI cursul actiunilor(si deci valoarea indicelui) poate sa se majoreze de la 1 la 3, la o crestere reala a beneficiilor de la 1 la 15.

Folosind pentru comparatii in timp, rezulta ca indicatoru,l ezprima si gra dul in care starea generala a economiei permite obtinerea unor profituri inalte si prin aceasta , o remunerare mai ridicata a proprietarior. Daca pornind de aici ne-am putea gindi la eventualele si posibilele comparatiiinternationale, acest lucru este exclus, deoarece normele de contabilitate sunt inca diferite de la tara la tara, gradul de impozitare variaza, iar metodele de camuflare a beneficiului printr-o anumita considerare a cheltuielilor si in special prin uflarea amortizmentelor si rezervelor sunt o practica generalas, dar diferita pentru fiecare tara.

Iata deci ca indicele bursier este semnificativ numai pentru bursa respectiva si are ca elemente constitutive: cursurile aferente unui esantion, stabilit de valori (de regula actiuni) ponderate functie de randamentul exprimat prin coeficientul de capitalizare.
Indicii bursieri s-au mplimentat de mai multa vremae in practiica vietii bursiere , ca un barometru urmarit, si adesea temut prn implicatiile sale.

In SUA indicele DOW JONES in conformatia sa initiala a avut mai multe ipostaze (pentru industrie, cu 30 mari intre prinderi industriale, pentru transpotr (20 firme), pentru utilitati (15 unitati), sau compozit, cu toate cele 65 firme). Indicele Dow Jones industrial aramas , cel mai semnificativ, cunoscut si utilizat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.