Fundamentele juridice ale statutului functionarilor publici

Trimis la data: 2010-04-27
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 7.55 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Nae
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In general, statutul functionarilor publici este regle-mentat in acte normative emise de autoritatile care indeplinesc un anumit serviciu public, realizat de catre o categorie determinata de functionari publici. Regulile fundamentale aplicabile functiei publice sunt stabilite fie in constitutii, fie in reglementari specifice consacrate anumitor categorii de personal [1]. In multe tari, prin constitutie sunt stabilite principii generale de organizare a administratiei publice apli-cabile functionarilor statului [2].
Astfel, Constitutia Portugaliei prevede in art.269 ca in exercitarea functiilor lor, personalul autoritatilor publice, precum si alte categorii de personal ale statului sau ale altor institutii publice servesc exclusiv interesul public. In art.103, Constitutia Spaniei prevede, ca un principiu general, ca administratia publica serveste interesul general cu obiectivitate, si ca statutul functionarilor publici va fi reglementat prin lege. Art.103 din Constitutia Greciei prevede ca functionarii publici realizeaza vointa statului, servesc poporul si datoreaza supunere Constitutiei si loialitate patriei.

Constitutia Germaniei prevede in art.33 alin.5 ca dispozitiile serviciului public trebuie sa fie reglementate potrivit principiilor traditionale ale statutului de functionar public.Analiza manierei constitutionale in care este conceputa problematica functiei publice si, implicit, statutul functionarilor publici in statele membre ale Uniunii Europene - care constituie sursa de inspiratie pentru reglementarea functiei publice parlamentare si a sta-tutului personalului parlamentar din alte state - permite enuntarea a trei modalitati prin care este abordata la nivel constitutional functia publica in statele din Occidentul Europei.

Dupa modul in care reglementeaza functia publica in constitutie, statele occidentale pot fi cuprinse in trei categorii pm rincipale:Prima categorie se compune din Belgia, Luxemburg si Italia. Constitutiile primelor doua state stabilesc principiile de baza referitoare la functia publica la diferite niveluri (egalitatea de acces la functia publica sau puterea de a numi functionari), fara sa consacre nici o reglementare majora referitoare la functia publica. Articolul 97 din Constitutia italiana stipuleaza ca numirile in posturile din administratia publica se fac doar pe baza de concurs.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.