Fuziune nucleara- reactorul nuclear

Trimis la data: 2006-05-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.15 / 10
Downloads: 21
Autor: Flavia
Dimensiune: 573kb
Voturi: 538
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Fuziune nucleara:Dezvoltarea societatii umane de-a lungul secolelor a fost strans legata de dezvoltarea mijloacelor de producere a energiei, de cantitatea de energie consumata. Este edificator, in acest sens, nu numai faptul ca inceputurile revolutiei industriale sunt legate de construirea primei masini de abur capabila sa produca energie mecanica, in principiu, in orice loc si in orice moment, ci si faptul ca intreaga evolutie a societatii industriale este strans impletita cu dezvoltarea de noi resurse si forme de energie.Fuziune nucleara
Fuziunea termonucleara controlata este astazi calea cea mai promitatoare pentru energetica viitorului, realizarea ei urmand sa asigure, pe o perioada practic nelimitata, intreg necesarul de energie al omenirii, utilizand drept combustibil hidrogenul greu din apa.

Elementul de baza pentru reactia de fuziune este atomul de hidrogen, care este format dintr-un nucleu incarcat pozitiv, in jurul caruia se roteste un electron. Exista si un hidrogen de doua ori mai mai greu - izotop al hidrogenului, cu denumirea de deuteriu - care are aceleasi proprietati cu hidrogenul descris mai inainte, dar al carui nucleu este alcatuit dintr-un proton si un neutron, acesta din urma fiind o particula practic de aceeasi greutate ca ptotonul, neutra din punct de vedere electric. Exista si un izotop si mai greu al hidrogenului, denumit tritiu, si al carui nucleu are un proton si doi neutroni.

O asemenea reactie nu poate avea loc insa cu usurinta din mai multe motive.
In primul rand nucleele au dimensiuni foarte mici, de ordinul 10-13 cm, adica de 100000 de ori mai mici decat dimensiunile atomilor. Rezulta de aici ca probabilitatea de realizare a reactiilor termonucleare este de milioane de ori mai mica decat cea a reactiilor chimice.

In al doilea rand, pentru a realiza reactia de fuziune, cele doua nuclee de deuteriu trebuie sa se apropie la distante foarte mici - de ordinul de marime a dimensiunilor lor. Dar aceste nuclee sunt incarcate cu sarcina electrica pozitiva, deci se resping cu atat mai mult cu cat distanta dintre ele este mai mica.

Calculele au aratat ca ca pentru a invinge aceste forte si pentru a contopi intr-o noua partiula, nucleele de deuteriu trebuie sa aiba energii de ordinul a 0.1 MeV. Pentru a avea asemenea energii, temperatura gazului constituit din nucleele grele trebuie sa fie mai mare de 100 milioane grade, temperaturi la care materia nu poate exista decat in stare de plasma.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.