Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singuratate

Trimis la data: 2002-12-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.70 / 10
Downloads: 4572
Autor: Cristi marinescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 200
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gabriel Garcia Marquez se naşte in 1928 la Aracataca (Columbia) . La 17 ani isi face ucenicia de ziarist la Barranquilla , unde participa la furtunoasele întâlniri ale grupului ``La Cueva`` (``Pestera``) . Intra apoi in redacţia ziarului ``El Espectador `` din Bogota .
Din aceasta perioada datează primele povestiri , care vor alcătui , in 1962 , volumul Funeraliile Mamei Mari (`` Los Funerales de la Mama Grande ``) . Studiază dreptul , iar la Roma urmează cursuri de arta cinematografica. Profesează jurnalismul in Venezuela , Franta , Mexic , Spania .

Romanele lui , in ordinea apariţiei sunt : Pleava (1955) , Colonelului nu are cine sa-i scrie (1961) , Ceasul rău (1962) , Un veac de singurătate (1967) , Toamna patriarhului (1974) , Cronica unei morţi anunţate (1981) , Dragostea in vremea holerei (1985) , Generalul in labirintul sau (1989) , Despre dragoste si alţi demoni (1994) . In 1982 primeşte Premiul Nobel pentru literatura .

Un veac de singuratate
Prezentare generala

Detaşat din acest traiect al prozei lui Gabriel Garcia Marquez , romanul Un veac de singurătate este , indiscutabil , o capodopera a scrisului autorului in cauza , o carte despre care ziarul Le Monde scria ca ,, a atins expresia perfecta , cea mai patetica a singuratatii omului sud-american `` .

Aceasta scriere imbogateste literatura universala cu o viziune moderna asupra lumii,mediata printr-o construcţie epica baroca, fuziune de real si fantastic,ce vizează deopotrivă realitati sociale,politice, istorice si spirituale ale unui spaţiu de cultura hispanica.Critica literara a situat formula epica a romanului in categoria "suprarealismului folcloric si a realismului magic" , tocmai datorita acestei coexistente de elemente care asigura si originalitatea cartii .

Substanţa textului o formează prezenta a doua planuri de facturi diferite : un prim-plan care surprinde povestea familiei Buendia si a satului pe care acesta îl întemeiază si un al doilea , dezvoltat ca o permanenta anexa la cel dintâi , planul semnificaţiilor care proiectează evenimentele intr-o parabola a reeditării experienţei omenirii , de la prima revelaţie pana la apocalipsa .

Acţiunea cunoaşte , in roman , o localizare mitica , satul Macondo , înconjurat de ape , si o datare temporara similara . Căutând o ieşire la mare , in drum spre tara pe care nu le-o făgăduise nimeni , câteva familii , intre care si cea a lui Jose Arcadio Buendia , scrutează un orizont necunoscut si , renuntand , întemeiază satul Macondo .Acesta este pretextul istoriei.

Scene de război (războiul civil , rascoalele conduse de generalul Aureliano Buendia) , de dragoste , de viata si de moarte , de cunoaştere si de dezalcatuire formează cuprinsul ei . Cele şapte generaţii ale neamului Buendia nu prezintă tipuri umane sau psihologii precizate , ci evidentiaza prezente epice care trăiesc sub semnul neobişnuitului .

Cu o singura excepţie , Ursula , care încearcă sa tempereze , prin prudenta sa , acţiunile excentricului sau soţ , toate personajele romanului oferă o nota de pitoresc ansamblului si un argument suprarealist in analiza lui . Jose Arcandio Buendia experimentează toata viata alchimia aurului si moare legat de un copac , ţiganul Melchiade se întoarce din moarte nemaiputand suporta atâta singurătate , tânăra Rebeca mananca de disperare bulgari de pamant si tencuiala , Pietro Crespi trimite iubitei lui fluturi impaiati , colonelul Aureliano Buendia organizează treizeci si doua de rescoale armate , fiind învins de tot atâtea ori , si are şaptesprezece fii de la femei diferite , Armaranta Ursula se întoarce de la Bruxelles cu un şot legat cu o panglica de mătase – si acestea sunt doar câteva evenimente legate de existenta eroilor .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.