Gabriel Garcia Marquez - Un veac de singuratate

Trimis la data: 2004-10-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 18
Autor: Mario
Dimensiune: 14kb
Voturi: 227
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Unul dintre cei mai importanţi prozatori din America Latină, Gabriel García Márquez, s-a născut la 6 martie 1928, în localitatea columbiană Aracataca, pe care o va evoca sub numele de Macondo, în romanul ce i-a adus celebritatea, Un veac de singurătate. Deşi are o viaţă plină de privaţiuni, fiind nevoit să exercite diferite profesii pentru a-şi câştiga existenţa, García Márquez face studii de drept şi jurnalism la Universităţile din Bogota şi Cartagena.
Îşi ia licenţa în drept, dar lucrează ca jurnalist încă din 1948; probând calităţi publicistice deosebite, devine în perioada 1959-1961 reprezentantul Agenţiei cubaneze de ştiri „La Prensa" în Columbia, Havana şi New York; un timp este scenarist în Mexic, de unde pleacă în Spania, stabilindu-se la Barcelona până în 1973; îşi doreşte să se întoarcă pe continentul american, dar, din pricina convingerilor sale de stânga, este sancţionat cu o restricţie de intrare în ţara sa natală, în 1982 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură.

Universul operei
Debutul scriitorului îl constituie volumul de proză Pleava (1955), care anticipă
prin conţinut viziunea fantastică a lui García Márquez asupra satului columbian -exerciţiu stilistic obligatoriu pentru romanele ulterioare. Au urmat imediat
confirmările: Colonelului n-are cine să-i scrie (1961) - o dramă a ingratitudinii,derivată din povestea unui veteran ale cărui servicii n-au fost înţelese şi răsplătite în ţara pentru care a luptat; Funeraliile Mamei Mari (1962) - o sumă de povestiri redactate în registrul unui umor negru; Ora fatală (1962) - o alegorie a represiunii politice în America de Sud şi Un veac de singurătate (1967) - o istorie simbolică a Columbiei şi, implicit, a umanităţii.

Aceste scrieri i-au adus recunoaşterea talentului literar şi 1-au făcut comparabil cu cei mai mari romancieri americani de expresie hispanică: Borges, Carpentier, Cortazar. Cariera sa de romancier este temporar întreruptă pentru că, împreună cu eseistul Mario Vargas Llosa, lucrează la Romanul în America Latină, un volum de critică literară, care va apărea în 1968. Anul 1972 înseamnă publicarea unui volum de proză suprarealistă, Ochii unui câine albastru, bine primit de critica literară.

Toamna patriarhului (1975) reia practica romanelor alegorice, propunând o satiră la adresa dictatorilor din America Latină. Următorul roman, Cronica unei morţi anunţate (1981), deplasează oarecum accentul din zona politicului în cea a
umanului, substituind epicul cu analiza psihologiei colective şi a atmosferei
(obiectul cărţii îl formează prezentarea aspectelor care au precedat o crimă
săvârşită în numele onoarei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.