Gagliari - Italia

Trimis la data: 2010-03-07 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 297
Autor: Kimg Basty Dimensiune: 5224kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Clima Oraşului Cagliari ca şi al Insulei Sardinia este in principal mediteraniană, cu o primavară şi o toamnă mediteraniană, o vară fierbinte şi o iarnă blândă.Temperatura multianuală este de 25°C şi de 10°C in lunile mai răcoroase.Clima este blândă, influentată de mase de aer atlantic şi africane. Vremea este calda, 300 de zile însorite pe an, restul zilelor sunt ploioase fiind concentrate toamna si iarna, iar primavara cu ploi torentiale.Vântul de NV, mistralul, domina proaspăt şi puternic iarna, iar vara face aerul uscat şi de nerespirat.

În timpuri străvechi, a fost un important centru de comerţ fenician. A trecut sub suzeranitatea romană , impreuna cu tot restul insulei in anul 238 î.Hr. Apoi pe rând a fost condusă de vandali, Imperiul Bizantin (în 638), Genova, Pisa, Aragon (în timpul dominatiei catalane, orasul s-a numit Caller), Spania (in 1326), şi pentru scurt timp Austria, până a intrat în Ducatul Piemont în 1720. Din 1847 oraşul Cagliari a revenit Italiei.

Din anii 1870, oraşul a trecut printr-un secol de creştere economică rapidă. Iar din 1949 este capitala regiunii autonome Sardinia.Cagliari işi datorează numele dealurilor înalte de calcar de pe coasta sudică a Sardiniei. Cuvântul karalis, folosit în vremea stăpânirii feniciene, înseamnă “loc stâncos” şi redă în mod foarte potrivit înfatişarea oraşului.

Descrierea se potriveşte mai ales dealurilor calcaroase din vechiul cartier Castello, inima metropolei mediteraniene. În cartierul Castello, pe lângă universitatea şi Muzeul National de Arheologie, mai pot fi admirate catedrala si palatul episcopal.

Cartierul Castello a fost ridicat pe vremea fenicienilor şi a fost extins şi refăcut în perioada când oraşul se afla sub stapânirea Pisei. Aici se afla aproape jumatate din monumentele care îi atrag pe turişti la Cagliari.

Cagliari este mai vechi decât Roma, şi este situat pe mai multe dealuri decât aceasta.Pe lângă Castello, considerat în prezent cartierul studentilor, mai există Marina, cartierul portului, Stampace, precum şi Villanova la E.

La Cagliari, se află un mare port comercial, din care sunt expediate diferite marfuri, printre care plumb, zinc şi sare. Pe lângă aceasta, există aici un port militar şi unul pescăresc.

Economia Oraşului Cagliari se bazeză în principal pe industrie şi turism. Industria este formată din industria energetică (petrochimia), constructoare de maşini (mijloace de transport), construcţii navale, siderurgie, a meterialelor de construcţii (ciment), chimică.

Principalele atracţii turistice, sunt:
Amfiteatrul roman:A fost construit pe vremea romanilor, şi poate gazdui 10000 de spectatori. În arena în care, cândva, se luptau gladiatorii cu leii, au loc, în prezent, spectacole de operă.În aproprierea amfiteatrului se afla un apeduct, un mic templu şi un cimitir roman.

Turnul Sf.Pancras:Turnul Sf. Pancras (Torre di Sf. Pancras), a fost construit în sec. XIII, în oraşul vechi.
Turnul elefantului:Spaniolii, care au stăpânit oraşul după anul 1326, obişnuiau sa expună capul raufacătorilor executaţi în vârful construcţiei de calcar, numită Torre dell Elefante. Acesta are 35 m înalţime şi a fost ridicat în 1307, sub supravegherea arhitectului Giovanni Capula din Pisa.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.