Galben de Cadmiu

Trimis la data: 2006-02-06
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 884
Autor: Beatrice
Dimensiune: 8326kb
Voturi: 191
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Galben de Cadmiu
Galben de Cadmiu un galben strălucitor, un galben auriu. Este un pigment de origine anorganică (mineral şi sintetic). Este un pigment galben artificial creat de chimistul german Friedrich Stromeyer în 1817, introdus în pictură în 1829 fiind utilizat şi în prezent şi disponibil în comerţ din 1835. Se obţine prin precipitarea soluţiei acide dintr-o sare de cadmiu cu o soluţie de sulfură alcalină – adică este o sulfură de cadmiu şi oxid de zinc. În natură există sub formă de mineral (greenockite) prezente în Scoţia, Boemia ( Germania ) şi Pennsylvania ( S.U.A.).
Galben de Cadmiu
Tonalităţile variază de la galben citron la portocaliu ( a se vedea portocaliul de cadmiu ) la a doua etapă a preparării. Tonalitatea este în mod particular 100% luminoasă şi are o bună putere de acoperire şi este 100% rezistentă ( calitatea galbenului citron este oricum mai sensibilă ), se prestează a fi utilizată în toate tehnicile picturale (frescă, tempera, ulei, encaustică, acuarelă) cu cele mai bune rezultate în pictura în ulei. La U.V. rezultă verde. Prezintă tendinţă de degradare în amestec cu culori pe bază de plumb şi cu acidul clorhidric (HCl).

Varietăţile mai închise ca tonalitate de galben de cadmiu şi oranj au fost cele mai permanente în timp ce despre varietăţile mai deschise se ştia că se decolorează prin expunerea la lumina naturală (a soarelui). Toate culorile de cadmiu erau strălucitoare şi nuanţele mai închise aveau cea mai mare putere ca tonalitate.

Field susţinea că cele mai bune culori de cadmiu erau cele produse fără un exces de sulf (S) şi că permanenţa unui pigment pe bază de cadmiu făcut cu grijă se îmbunătăţeşte atunci când se amesteca cu alb de plumb folosind numai un cuţit de fildeş. Se foloseau atât în ulei cât şi în encaustică dar nu puteau fi amestecaţi cu pigmenţi pe bază de cupru (Cu).

Descrierea pigmentului
Sulfatul de cadmiu poate fi obţinut în diferite nuanţe începând de la un galben foarte deschis până la un oranj închis. Are o foarte mare putere de acoperire şi permanenţă (durabilitate) bună. Mărimea particulelor de Cd închis sunt de aproximativ de 50 de ori mai mari decât cele ale varietăţilor mai palide (deschise).

Sunt particule transparente care apar în roiuri la nivelul vizualizării microscopice. Pigmenţii de Cd sunt dizolvaţi în acid clorhidric şi în acizi nitrici (pe bază de N) şi nu sunt afectaţi de sulfatul de sodiu.

Universitatea din Florenţa (Italia) a supus unui test pigmentul galben de cadmiu cu spectroscopia Raman cu laser şi au constatat că dacă se obţin date periodice despre timpul necesar atingerii echilibrului la o variaţie constantă de stres (modificări RH cu o valoare dată) se pot face previziuni despre gradul de îmbătrânire a pigmentului şi despre comportamentul său în viitor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.