Galileo Galilei-legea dinamicii

Trimis la data: 2005-11-26 Materia: Arte plastice Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 20
Autor: Nicolae Brancu Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Galileo Galilei:Când în primãvara anului 1543, cu putin înainte de a închide ochii, Nicholaus Copernic publica De revolutionibus orbium caelestium(Despre miscãrile de revolutie ale corpurilor ceresti), nu bãnuia probabil cã opera sa va prilejui una din cele mai dramatice bãtãli de idei din câte a cunoscut istoria culturii occidentale.Galileo Galilei

Galileo Galilei:A trebuit ca pe scena lumii stiintifice sã aparã Galileo Galilei, care, abandonând consideratiile etice si metafiziceale unui Giordano Bruno în sprijinul heliocentrismului, sã furnizeze într-un limbaj colorat si larg, accesibil publicului, argumente din fizicã, date de observatie si probe experimentale irecuzabile în favoarea teoriei copernicane, pentru ca aceasta sã triumfe.

Învãtatul italian a fost primul om de stiintã, care a demonstrat , pe baza legilor dinamicii, adevãrul teoriei astronomului polonez, si care, tot cel dintâi, a oferit confratilor sãi posibilitatea sã se convingã de visu , cu ajutorul lunetei sale astronomice, de temeinicia noii teorii cosmologice.

De aceea se poate spune, aparent paradoxal, cã adevãrata „revolutie copernicanã“ în gândirea filozofico-stiintificã europeanã s-a sãvârsit fãrã Copernic si se datoreazã lui Galileo Galilei. Geniu de tip renascentist doar prin pluralitatea vocatiilor-pentru matematicã si astronomie, filozofie si fizicã, tehnicã si inginerie, literaturã si medicinã, muzicã si picturã, învãtãmânt si cercetare stintificã- Galilei apartine neîndoielnic timpurilor moedrne.

În persoana sa, teoreticianul mînuitor de abstractiuni este dublat de practicianul înzestrat cu un prodigios spirit aplicativ, cercetãtorul stintific se întâlneste cu inginerul si inventatorul. Asa se face cã de numele sãu se leagã contributii teoretice de covârsitoare însemnãtate în fizicã(principiile dinamicii, legile cãderii corpurilor, izocronismul oscilatiilor pendulului, rezistenta materialelor) si descoperiri epocale în astronomie(satelitii lui Jupiter si Saturn, fazele planetei Venus, relieful lunii, petele solare), dar si inventii de mare valoare(telescopul, microscopul, balanta hidrostaticã, termometrul, compasul geometrico-militar).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.