Gandirea

Trimis la data: 2007-02-07
Materia: Filosofie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.77 / 10
Downloads: 4246
Autor: Adrian Atanasescu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 189
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gandirea.Psihologii,într-un mod mai larg,definesc gândirea ca fiind manipularea reprezentărilor mentale ale informatiilor. A şti că noi,oamenii,gândim şi a explica ce este gândirea sunt lucruri foarte diferite.Cogniţia este termenul folosit de psihologi pentru a descrie gândirea,modul în care acumulam şi manipulăm cunoştinţele.Psihologii cognitivişti studiază gândirea,felul în care oamenii învaţă,organizează cunoştinţele,rezolvă problemele.Gandirea
Gandirea la prima vedere aceste obiective par simple:dacă dorim să ştim ce sau cum gândeşte cineva,de ce nu-l întrebăm în mod direct,nu-i aşa?Uneori putem să procedăm aşa, alteori nu.De multe ori facem lucrurile automat, fără să fim constienti de modul în care raţionăm;alteori avem „intuiţii”,gânduri care par să fi apărut din senin sau uneori gândim atât de rapid,încât ne este foarte greu să ne reamintim toti paşii raţionamentului.

Probabil că trebuie să mai citiţi definiţia gandirii încă o dată,nu?Să explicăm puţin termenii ei. Manipularea se referă în general la orice transformare,combinare sau modificare a reprezentărilor mentale.Reprezentările mentale pot lua forma cuvintelor,a sunetelor,a imaginilor vizuale,a acţiunilor. Informaţia se referă la semnificaţia sau sensul acordat modificărilor energiei din mediul înconjurător(stimuli).

Gândirea ia multe forme,este prezentă la om de la cele mai fragede vârste(copiii până la 2 ani posedă ceea ce numim gândire senzorio-motorie) şi evolează odată cu dezvoltarea individuală.Cel mai bine se poate evidentia modul în care gândim urmărind scopurile generale ale acestui proces:categorizarea,rezolvarea problemelor si luarea deciziilor.

Categorizarea gandirii
Înainte de a defini conceptul de categorizare ar trebui să răspundem unori întrebări fundamentale, legate de cunostinte si de necesitatea organizariilor.De ce avem nevoie de cunoştinţe? În primul rând, acestea sunt folosite a ne putea descurca si comporta adecvat în lumea înconjurătoare. Cunostintele stau la baza tuturor activitatilor si comportamentelor noastre.

De ce trebuie cunostintele să fie organizate? Nu este necesar să acumulăm si să stocăm experienţa personală.Trebuie sa organizăm într-o manieră economică si informativă. Pentru a ilustra importanţa organizării informatiei în memorie vom face apel la descrierea, foarte sugestivă,unui personaj,cu o memorie pridigioasă,dar incapabil de categorizare,imaginat de celebrul scriitor sud-american Jorge Luis Borges:

„....Funes îşi amintea nu numai fiecare frunză a fiecărui copac din fiecare pădure, dar de asemenea si fiecare moment în care le-a perceput sau imaginat.
....El era, daţi-ne voie să nu uităm,aproape incapabil de a genera orice fel de idee, în sensul platonic al cuvântului.Nu numai că era foarte dificil pentru dânsul să înţeleagă că simbolul generic de câine includea o grămadă de indivizi de diferite mărimi şi forme;dar îl deranja enorm faptul că câinele văzut la ora 3 şi 14 minute (dintr-o parte) avea acelasi nume cu câinele văzut la ora 3 si 15 minute (din faţă).Propriul chip din oglindă, propriile mâini îl surprindeau de fiecare dată când şi le vedea”.

Din fericire, nici o fiintă umană nu este ca acest personaj binar(cel putin nu indivizii sănătoşi mintal).Noi suntem capabili să identificăm categorii de obiecte,cum ar fii câinii tocmai prin evitarea faptului de a ne reaminti fiecare câine pe care l-am văzut, fiecare formă pe care acestia o vor fi avut.Sistemul cognitiv uman (memoria în mod normal)necesită o oarecare econmie în procesul de organizare al experienţei anterioare,fără de care adaptarea la mediul înconjurător, extrem de complex,ar fi imposibil.Economia cognitivă se obşine prin structurarea lumii înconjuratoare în clase si categorii de lucruri, tocmai pentru a descreste cantitatea de informatii care trebuie învăţate, percepute, reamintite şi recunoscute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.