Gandirea economica in Antichitate si Evul Mediu

Trimis la data: 2011-03-29 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 620
Autor: Claudiu Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gandirea economica fost o componenta a gandirii religioase continuata in texte cu o valoare sacra,ea desprinzandu-se din acest cadru al gandirii moral-religioase si filosofic-politice pana in epoca modern.
Primele idei scrise apar inca din antichitate in:Grecia Antica si Roma Antica.Organizarea social-economica in Orientul Antic Datorita necesitatii organizarii vieti in functie de evolutia factorilor externi,a suprafetelor intinse ce tebuiau administrate si cultivate statele Orientului Antic (egiptul, Airo-Babilonia,sau Palestina) au fost organizate de la inceput in structuri centralizate

S-a produs o astfel de centralizare politica, economica si religioasa ce a condus la centralizarea culturii care partunzand adanc in popor ,a devenit o putere unificatoare, si a dat statului o fizionomie culturala unitara.Acest lucru a condus de-a lungul timpului la numeroase progrese in domeniile de activitate:Egiptenii au inventat scrisul si suportul acestuia papirusul inca din mileniul III i.e.n.

Cu ajutorul scierii egiptenii au ajuns sa realizeze o complicata administratie birocratica a unui stat de esenta aproape socialista .Odata cu scrierea s-a nascut si dezvoltat noi legaturi spirituale in timp si spatiu.Nevoia de a prevedea cu oarecare ecxacitate datele inundatiilor Nilului i-a silit pe egipteni sa calculeze timpul,inventand astfel Calendarul si Astronomia.Matematica si Geometria s-au dezvoltat in legatura cu masurile impuse de construirea canalelor,digurilor,ori a cladirilor monumentale(temple,piramide,morminte funerare).

Asirobabilonienii prin dezvoltatea comertului au dat omenirii moneda metalica(mileniul III)ca instrument de schimb.De asemenea, tot ei au lasat primele acte juridice scrise -codul lui Hammurabi privind reglementarea vieti sociale si economice.Evreii prin Vechiul Testament ca si prin Noul Testament au lasat omenirii o noua conceptie religioasa,o noua atitudine despre viata sociala,despre dezvoltarea economiei de marfuri.

Fenicienii au dat omenirii importante descoperirii legate de navigatie,scrierea alfabetica si sistemul greutatilor de masura.
La inceput la toate popoarele Orientului Antic exista o forma de proprietate comuna asupra bunurilor.In mileniul al III-lea i.e.n. incepe sa se dezvolte proprietatea privata si odata cu ea are loc structurarea societatii in clase sociale.

Simultan asistam la restrangerea economiei naturale si extinderea economieie de marfuri,la intensificarea circulatiei banesti,ori la aparitia primelor instituti de credit.Apare si ia amploare schimbul de marfuri in localitati, sate si orase si intre acestea, sau chiar intre tari.Proprietatea privata tinde sa devina dominanta in intreaga Antichitate,spre sfarsitul mileniului I i.e.n.

Tot in acest mileniu asistam si la formarea primelor imperii si sisteme coloniale ale Antichitatii. In linii generale stuctura sociala a statelor antice a fost formata din sclavi si stapani,clase principale in acea perioada.Cu toate acestea,de la o tara la alta,de la o regiune la alta,sau in perioade diferite,sructura sociaa a fost,de la caz la caz diferentiata.

Indiferent ,insa, de particulartatile de loc si timp,cele doua clase mentionate se regasesc si sunt distincte peste tot.Si totodata daca era organizata pe baza proprietatii comune sau private,societatea antica a fost diferentiata in inteaga sa existenta.Percepera dominanta in antichitate despre ordinea naturala si organizarea sociala era una fundamental religioasa.

Vechiul Testament este un document extrem de valorors datorita modului de organizare si functionare a societatii antice si a economiei.In " Carte a cartilor" se reglementeaza raporturile economice morale si sociale in ansamblul societatii evreiesti anterioare nasterii crestinismului.Prima masura a fost interdictia cametei.

Organizarea social-economica in Grecia Antica
Aceasta organizare a dus la o extindere a populatiei grecesti in insulele din Marea Egee si pe Coasta Asiatica punand-o in contact permanent cu popoarele Orientului ajungand la un nivel superior de dezvoltare economica,culturala,tehnica si de organizare sociala.Imbinand elementele imprumutate de la alte popare si cu specificitate proprie grecii au creat o cultura noua,originala, si mult mai superioara culturii antichitatii.

La inceput grecii posedau un dezvoltat spirit de independenta si demnitate, societatea greceasca nascandu-se in diviziune cu accent pe dezvoltarea individualitatii si cu constiinta eului personal.Cetateni liberi traiau in orasele mari numite polisuri in care elberati de grijile materiale ale vietii ei trebuiau sa se ocupe de dezvoltarea afacerilor presonale cat si de cele politice.

Polisul grecesc era o comunitate libera formate din cetateni liberi care se uneau din dorinta cautari binelui comn si individual.Statul are rol de a ajuta la formate de buni cetateni si de a le usura existenta considerand urmatoarea ierarhie:hrana,meserii,bani,culturul zeilor.Punctul forte al vieti politice la greci este Adunarea Poporului.

Grecii erau impartiti in clase sociale:nobili, tarani si sclavi.Dintre acestia doar nobili si tarani erau cetateni si aveau anumite drepturi ca:egalitatea in justitie,dreptul de a purta arme,iar sclavi erau lipsiti de orice drepturi.Tot odata greci erau impartiti in doua clase:oameni liberi si sclavi.Ocupatia grecilor era:agricultura,cresterea animalelor,pescuitul si vanatoarea.Bani aveau un rol de masurare a valorii ca mijloc de circulatie.Ei se obtineau prin 3 cai:comertul exterior,imrumutul cu dobanda si munca salariata.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.