Gandirea laica

Trimis la data: 2013-06-04
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.95 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Oare elevul de primara stie sa gandeasca matematic inainte de a intra in scoala?Matematica este un mod de a zice. Are prescolarul capacitatea de a gandi?Pare o intrebare fireasca tinand seama ca, pe alte meleaguri, multi matematicieni au rasarit ca ciupercile fara a se fi auzit de inaltele scoli umblate. Matematica indiana, chineza si coreeana, ajunse in Europa prin arabi, implinestee multe mii de ani anterioare gandirii matematice europene.
Din punct de vedere matematic, egiptenii au un mare avans fata de anticii greci care au pus bazele gandirii matematice europene. Oare de ce?Una din cauze poate fi religia. Grecii (sau Romanii) venerau o zeita a intelepciunii Atena sau Minerva. Crestinii au pus stop! Crede si nu cerceta spun popii, deci invatatura nu prea este agreata de biserici. Si totusi marile universitati ale lumii au fost patronate, chiar conduse, de biserica. Huss reformatorul ceh, Jordano Bruno si multi altii au fost calugari inainte de a se afirma in stiinte, cel putin bun catolici ca Galileo.

Unele biserici crestine propovaduiesc Ajuta-te singur ca sa te ajute si Dumnezeu. Mirenii lor sunt parca oameni mai buni ca cei Ortodocsi a caror preoti si indrumatori, cu tot fastul vesmintelor aurite, nu catadicsesc o predica cultivatoare si propaga cu trambitele ceresti Merge si asa.Vechiul continent, Europa, cel mai civilizat dar si cel mai faramitat in sute de popoare cu tot atatea religii, cu tot atatia Dumnezei si Sfinti, incepe sa putrezeasca.

Nu este totuna sa te nasti Ortodox roman sau rus, dintr-o mama nestiutoare de carte care in viata ei nu a auzit o predica moralizatoare de la popa a caror slujbe le asculta regulat cu evlavie si credinta. Un european occidental se naste macar din mame, daca nu invatate, dar macar cu o biblie pe care stiu sa o citeasca, ascultand liturghia sezand frumos in banci. Totusi se canta si in acele biserici dar tocmai de catre mama inainte amintita care nu uita asi purta la liturghie cartea sa de cantece.

Baba Safta care taie si spanzura in sat controland lumanariadele, botezuri, inmormantari etc. cu traditiile lor pagane, nu este controlata de popa. In sat intreceri socialiste, care de care mai darnic in pomeni, acatiste si danii. Saracia lucie care domneste acolo isi are originea in aceste cutume stravechi si popa nu intervine, din contra, profita de pe urma prostiei evlaviosilor enoriasi.
Baza culturii este totusi gena parinteasca. Dovada superioritatea copiilor oraseni unde biserica a fost practic inlocuita de o spuma de invatatura.

In orientul indepartat, exceptand imperiul tarist Ortodox, milenara cultura generata de o buna gestionare religioasa a dat roade. Si astazi multe minti iluminate provin de pe acele meleaguri. Nu zic, si Romania are un loc bun pe glob in furnizarea unor oameni bine pregatiti. Dar spre deosebire de orientali romanii se afirma numai printre straini, nicidecum printre conationalii prea invidiosi a recunoaste meritele altora.

Imperiul Ortodox, inclusiv Grecia grav suferinda datorita sintagmei merge si asa specifica ortodoxismului, este si va fi o frana in dezvoltarea libera a gandirii laice.In fond ce este gandirea laica?Este normal ca, la greu sau restriste sa ceri ajutorul Divin. Nu este normal a precupetii insa efortul propriu la iesirea din impas.Omul nu se naste invatat. Ca orice fiinta (inclusiv fauna si flora) joaca este prima indeletnicire a puiului spre invatatura. Genele parintesti contribuie la crearea unui orizont cultural. Dar efortul propriu de asimilare ramane esential. Deci implementarea unui principiu nesanatos, precum dictonul popii "Merge si asa.

Dumnezeu este bun si ingaduitor" taie cu drept cuvant elanul propriu, de la sine de inteles, de a da din maini spre a iesii din necaz. Primul imbold al fiecaruia este acela de a se ajuta cu mijloace proprii, de a veni in sprijinul semenului napastuit. Religia face o mare greseala oprind acest elan. Ortodoxul prefera sa-si verse necazul la carciuma cand casa ii este luata de ape. Cel putin sa fi avut initiativa de a mana vitele pe un loc mai inalt, caci ele ar muri in grajd fara alinarea cu tuica a necazului.

Banatenii care, la venirea ajutoarelor din partea statului, erau stapani pe situatie prin efort propriu nici macar nu au fost luati in considerare de reporteri. Nu este un lucru care sa starneasca poporul, cetatenii, alegatorii romani. Preotii din Banat ar fi trebuit premiati deoarece au sadit acest spirit de intrajutorare. Nu sunt insa slujitorii Inalt Prea Fericitului, deci au fost cu desavarsire uitati. De atunci pur si simplu nu mai sunt inundatii in Banat si Transilvania. Dumnezeu urgiseste numai ganditori din mediul Ortodox care se plang, pe care statul ii ajuta castigand voturi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.