Gandirea politica moderna in Germania

Trimis la data: 2014-07-23
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.96 / 10
Downloads: 0
Autor: Oreste_A
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Desi se afla in centrul Europei apusene si era inconjurata de societati in care capitalismul isi facuse simtita prezenta inca din secolul al XVII-lea, cum era cazul Frantei, Italiei, Angliei sau Tarilor de Jos, Germania la acea vreme era o tara agrara inapoiata in care dominau relatiile de productie feudale, iar cele capitaliste abia se nasteau, evoluau lent pe calea reformelor. La aceasta se adauga puternica faramitare teritoriala si politica a societatii germane in peste 300 de statulete si 50 de orase cu administratie si conducere proprie. O asemenea evolutie a vietii sociale in Germania nu a ramas fara consecinte, ci ea isi va pune amprenta asupra intregii dezvoltari sociale, inclusiv asupra gandirii si practicii politice carora le vor imprima caracteristici specifice.
Procesul de descompunere a relatiilor feudale si de trecere la capitalism a inceput mai tarziu in societatea germana decat in cele din Europa apuseana, s-a desfasurat lent pe calea reformelor, fapt ce a ingreunat si a afectat acumularea primitiva a capitalului, structura si mai ales volumul acestuia si a permis perpetuarea in gandirea si practica sociala si, in special, in cea politica a numeroase elemente si caracteristici ce tineau de vechea societate si mai putin de noul mod de productie capitalist;

• Persistenta puternica si prelungita a feudalismului a avut si ca efect o slaba dezvoltare industriala si, in consecinta, si a segmentelor sale sociale si in primul rand a burgheziei care reprezenta o forta social-politica eterogena, inactiva si incapabila sa se impuna in viata sociala si sa-si asume responsabilitatea de a prelua conducerea in stat. Burghezia germana din aceasta perioada a fost inconsecventa in lupta impotriva feudalismului si de aceea, a fost nevoita sa apeleze la un compromis social-politic cu nobilimea si absolutismul monarhic.

Aceasta modalitate de trecere la capitalism pe calea reformelor lente, neesentiale si prin compromisuri, cunoscuta si sub numele de calea "prusaca", a prelungit agonia feudalismului, intarziind in schimb evolutia si consolidarea capitalismului, a institutiilor, a spiritualitatii politice si ideologice aferente acestuia.
Inapoierea economica si politica a Germaniei din aceasta perioada, rolul minor al burgheziei in viata sociala a influentat atat iluminismul german, cat si gandirea si practica politica ce decurgea din acesta.

Pe langa trasaturile comune cu iluminismul din tarile Europei apusene, cel german va cumula cateva trasaturi distincte:
- Desi spiritualitatea germana din aceasta perioada a beneficiat de serviciile unor reprezentanti de seama ca Herder, Lessing, Schiller, Goethe, iluminismul a fost imbratisat de putini intelectuali, iar acestia militau pentru realizarea unor refome limitate, nesentiale si care, de regula, vizau aspecte secundare ale vietii sociale, cum ar fi morala, religia si, intr-o mica masura, viata politica;

- Pentru a nu-si ridica impotriva reactiunea feudala si absolutismul monarhic, iluministii germani si-au formulat criticile si optiunile de dezvoltare social-politica intr-o forma abstracta, retinuta si filosofica dominata in multe cazuri de conservatorism si antidemocratism, fapt ce a facut ca aceasta sa nu fie perceputa si inteleasa de masele populare si in consecinta, sa nu fie sustinuta de acestea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.