Gandirea psihologica a lui Platon

Trimis la data: 2007-01-19
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.08 / 10
Downloads: 3628
Autor: Yannysu
Dimensiune: 35kb
Voturi: 191
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Creatia lui Platon este "suma" aproape a tuturor întrebărilor pe care le poate născoci o minte torturată de nevoia de adevăr, de a şti ce se află pretutindeni sub forma conditiei, cauzei, factorului generator şi explicativ. În acelaşi timp, opera este şi "suma" răspunsurilor posibile care se pot da întrebărilor.Gandirea psihologica a lui Platon
Viata si opera lui Platon (427-347) descinde, pe linie paternă, din regele Codros, iar pe linie maternă din Solon, familii ilustre care au excelat in domeniul vieţii politice, poeziei, legislaţiei. Într-un anume fel, Platon le va continua preocupările, completându-le cu filosofia. Cu Platon, filosofia greacă intră in etapa ei obiectivă, împlinindu-se ca ştiinţă care are conştiinţă obiectului său, a chemării şi rostului ei.

Timpul in care Platon a trăit, a fost sub raport social, politic şi chiar spiritual, un timp al unor mari convulsii şi transformări. Când Platon intra în viaţa activă, creatoare, Atena strălucea în cultură. Aproape tot ce a scris gânditorul s-a păstrat integral, în forma dată de el, cu titlurile de el puse, cu problemele de el formulate. Azi avem, aproape integrală, opera unui titan al gândirii, iar pe de altă parte, opera aceasta este şi o rememorare şi o analiză a ideilor filosofilor greci care i-au premers şi a multora dintre contemporanii săi.

Lui Platon i-au fost atribuite treizeci şi patru de dialoguri, un discurs (Apărarea lui Socrate), şi câteva scrisori care au fost dispuse de către Trasillos (sec. I e.n.) în tetralogii. Cea mai convenabilă clasificare a dialogurilor este: dialoguri de tinereţe, dialoguri de maturi¬tate şi dialoguri de bătrâneţe. Opera lui Platon este povestea naşterii, creşterii şi dezvoltării concepţiei filosofice a gânditorului, o poveste reletată de chiar autorul ei .

"Dialogurile spun că pentru a ajunge în lumea Binelui, a purităţii şi perfecţiunii absolute este" necesar să pleci la drum cu toate drumurile încercate de om, să nu le refuzi fără a le şti, să nu le condamni de nu le cunoşti, să nu le acoperi cu ură chiar dacă unele nu-ţi convin ori le consideri ca neadevărate.

De aceea opera este, toată, un dialog în dialoguri, unul unde se petrece, concomitent cu "dialogul lui Platon cu universul şi cultura şi dialogul lui cu el însuşi. Aceasta din urmă este fascinant, pentru că, în esenţă, el vorbeşte despre condiţia sine qua non a gândirii care pretinde să fie filozofică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.