Gandirea si modul de a gandi

Trimis la data: 2005-03-07
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.38 / 10
Downloads: 9770
Autor: Denisa Georgescu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 438
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Adesea in incercarile de a defini fiinta umana se afirma ca ea este unica fiinta dotata cu gandire ( 'homo cogitarius'). Acest fenomen psihic pus in dicutie (si nu numai) constituie, din timpuri stravechi, emblema omului, fiindu-i specific si deosebindu-l astfel de celelalte vietuitoare.
Gandirea. Modul de a gandiAdesea in incercarile de a defini fiinta umana se afirma ca ea este unica fiinta dotata cu gandire ( " homo cogitarius”). Acest fenomen psihic pus in dicutie (si nu numai) constituie, din timpuri stravechi, emblema omului, fiindu-i specific si deosebindu-l astfel de celelalte vietuitoare.
Gandirea este procesul psihic cognitiv superior, care prin intermediul operatiilor mintale (analiza, sinteza, comparatia, abstrac- tizarea, generalizarea), reflecta insusirile esentiale si relatiile dintre obiectele si fenomenele lumii, sub forma notiunilor sau a propozitiilor (judecatilor si rationamentelor); ca proces logic, realizeaza legaturile dintre diferite notiuni; intrucat acestea nu pot exista separat, ci in sisteme de notiuni, care au un grad mai mare de generalizare si abstractizare. Psihologii intr-un mod mai larg, definesc gandirea ca fiind manipularea reprezentarilor mentale ale informatiilor. Manipularea se refera in general la orice transformare, combinare sau modificare a prezentarilor mentale. Reprezentarile mentale pot lua forma cuvintelor, a sunetelor a imaginilor vizuale, a actiunilor. Informatia se refera la semnificatia sau sensul acordat modificarilor energiei din mediul inconjurator.
Gandirea deriva din situatia problematica (situatie in care exista ceva implicit cuprins in ea, dar care nu este inca cunoscut, ci doar sugerat).O problema apare atunci cand o persoana isi propune sa atinga un scop sau sa reactioneze intr-o situatie si nu are pentru aceasta un raspuns dinainte pregatit.
Relatia dintre necunoscut, sugerat, cautat –pe de o parte- si datele initiale ale problemei –pe de alta parte- determina directia modului si procesului de gandire .
Procesul de rezolvare al oricarei probleme se realizeaza in mai multe etape (analiza, sinteza, comparatia, generalizarea, abstractizarea si concretizarea). Diferitele ipostaze (solutii posibile) care ne vin in minte in legatura cu problema pusa nu apar la intamplare, ci iau nastere pe baza cunostintelor insusite anterior; gandirea duce la rezultatul sau specific, la idee, in mod treptat. Rezolvarea problemei este, de obicei, o activitate dirijata constient, pe baza unui plan mintal (anticiparea mintala a rezolvarii efective) – ceea ce face ca modul de gandire al fiecaruia sa fie unic. Rezolvarea problemelor constituie atat un factor de dezvoltare, cat si un criteriu de evaluare a nivelului dezvoltarii gandirii; astfel, putem afirma ca modul de a gandi este dat de flexibilitatea (capacitatea de adaptare la cerintele variate ale problemei) sau rigiditatea, fluenta (bogatia si usurinta asociatiilor) si originalitatea, independenta si caracterul critic al gandirii.
Intelegerea. Procesul de gandire este un proces de intelegere. Spunand « intelegere » avem in vedere surprinderea legaturilor dintre partile componente ale unui obiect, dintre insusirile obiectului si obiectul luat ca intreg, dintre obiect si alte obiecte.
Intelegerea este mult mai evoluata in cadrul reprezentarii.Numai gandirea, cu ajutorul conceptului, cu ajutorul cuvantului cu sens, poate sa expliciteze, sa amplifice si sa comleteze legaturile redate prin structura perceptiei si a reprezentarii cu imagini psihice. Numai astfel se produce intelegerea completa, adevarata. ,, Fenomenul intelegerii, scrie Paul Popescu-Neveanu, este o permanenta a gandirii in actiune. De aceea ar putea fi caracterizat ca reprezentand « latura functionala a intelectului uman in sensul generical codificarii conceptuale si mai a- les al decodificarii referentiale ». Cu aceasta relevam si faptul ca inte- legerea este acea modalitate a gandirii care este, cu necesitate, consti- enta. In fapt, intelegerea se inscrie, la nivel general, ca o trasatura sau o functie a constiintei. Intelegerea este modul de realizare a orica- rui act de constientizare. Conditiile ei sunt verbalizarea si conceptu- alizarea…..”
In concluzie, putem afirma ca modul de a fi al gandirii (constien- te) este intelegerea care, la randul ei, te face sa fii UNIC.


Powered by http://www.referat.ro/
cel mai complet site cu referate
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.