Garantarea constitutionala si internationala a autonomiei locale

Trimis la data: 2014-06-09
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita_P
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pana nu demult,autonomia locala a reprezentat o chestiune exclusiv interna a statelor,un domeniu rezervat exclusiv competenetei nationale,la discretia absoluta a suveranitatii statale,cu singura rezerva sa nu se incalce principiile si celelalte norme general admise ale dreptului international public.La nivel constitutional era inscris,in linii generale,doar simplu principiu al autonomiei locale,cu trimitere la lege pentru a reglementa concret formele,conditiile,si limitele.Legiuitorul nu era tinut de nici-o norma constitutionala direct aplicabila.Treptat,apare un statut constitutional pentru colectivitatile teritoriale,cu valoare de principiu,iar in statele care consacra prin constitutie un regionalism politic exista o reglementare constitutionala detaliata
Facand o trecere in revista de drept comparat,Constitutia Belgiei,cu
sistemul federal extrem de complicat pe care il creaza,instituie patru regiuni lingvistice si trei comunitati,trei regiuni,provincii si comune.Se imbina aici federalismul si autonomia locala,intr-un mod complex,cu un partaj constitutional laborios de competente intre structuri.De altfel,Belgia a inregistrat o evolutie curioasa si interesanta de la stat unitar la stat regional si apoi la stat federal complex si original.

Constitutia Danemarcei prevede dreptul comunelor de a se administra liber,sub supravegherea statului,in conditiile fixate de lege,prevazand existenta de consilii municipale si de consilii parohiale alese.
Constitutia Frantei garanteaza si dezvolta autonomia locala prin libera lor administrare,statutul acestora fiind materii distincte inscrise in Constitutie.Termenul folosit de Constitutie pentru a desemna autonomia locala este libera administrare.

Doctrina subliniaza ca,daca descentralizarea administrativa priveste numai raporturile statului cu colectivitatile teritoriale locale,libera administrare are in vedere si raporturile intre colectivitatile teritoriale locale intre ele.Constitutia Germaniei,intr-un stat federal, reglementeaza in special raporturile dintre federatie si landuri,autonomia locala vizand landurile.Constitutia Greciei dispune ca administratia statului are la baza principiul desconcentrarii,iar colectivitatile locale se bucura de autonomia locala,avand gestiunea afacerilor locale,sub tutela statului.

Constitutia Italiei creaza un stat regional,favorizand autonomia locala,pe baza principiului descentralizarii,reglementat detaliat.
Constitutia Luxemburgului consacra autonomia comunala,comunele posedand personalitate proprie,organe proprii si bugete proprii.Constitutia Olandei reglementeaza detaliat administratia locala autonoma.Constitutia Portugaliei precizeaza ca organizarea democratica a statului include colectivitatile locale,care sunt autonome
reglementari ample privind autonomia locala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.