Garantia contra evictiunii

Trimis la data: 2015-06-26 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristi_C Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Notiunea. Se numeste evictiune pierderea proprietatii lucrului (in total sau in parte) sau tulburarea cumparatorului in exercitarea prerogativelor de proprietar.
Codul civil prevede in acest sens ca vanzatorul este de drept obligat sa-l garanteze pe comparator de evictiune totala sau partiala a lucrului vandut, precum si de sarcinile care n-au fost declarate la incheierea contractului (art.1337 c. civil).
2. Garantia contra evictiunii rezultand din fapte personale ale vanzatorului, exceptia de garantie.

Se numeste "fapt personal"(art. 1339 c civil) orice fapt sau act anterior vanzarii, dar tainuit fata de comparator ori ulterior vanzarii, dar neprevazut in contract savarsit de catre vanzator sau succesorii sai universali sau cu titlu universal de natura a-l tulbura pe comparator in linistea folosinta a lucrului, indifferent ca este vorba de o tulburare de fapt (ex: depansarea cumparatorului de o parte din terenul vandut) sau de o tulburare de drept (ex: vanzatorul invoca un drept de usufruct sau de abitatie-nerezervat prin contract- asupra lucrului vandut).

In cazul tulburarilor din partea vanzatorului, cumparatorul se poate apara prin invocarea unui excepti personale numita "exceptie de garantie": cine trebuie sa garanteze pentru evictiune, nu poate sa evinga.
Vanzatorul nu poate evinge nici in urma dobandirii unei noi calitati, pe care nu o avea in momentul incheierii contractului (il mosteneste pe adevaratul proprietar).
Obligatia de garantie a vanzatorului este o obligatie patrimoniala, dupa moartea lui, ea se transmite asupra succesului universal sau cu titlu universal.

Exceptia de garantie nu poate fi opusa succesorilor cu titlu particular ai vanzatorului, ei nefiind tinuti de obligatiile autorului lor. Obligatia negative a vanzatorului de a nu tulbura pe comparator in linistita cunostinta a lucrului este esentiala vanzarii, orice conventie contrara este nula (art. 1339 c civ).

3. Garantia contra evictiunii rezultand din fapta unui tert
Daca tulburarea provine din partea unei terte personae, vanzatorul este obligat sa-l apere pe comparator, iar daca nu reuseste sa-l apere va fi obligat sa suporte consecintele evictiunii, indifferent ca a fost de buna sau rea credinta.
Obligatia de garantie a vanzatorului exista daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.