Garantia pentru vicii ascunse in cazul vanzarii-cumpararii

Trimis la data: 2015-06-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Alexandra_L Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.Notiune - vanzatorul trebuie sa se asigure cumparatorului nu numai folosinta linistita, dar si utila a lucrului. Vanzatorul raspunde de miciile ascunse ale lucrului, daca din cauza lor lucrul este impropriu intrebuintarii dupa destinatie sau daca viciile micsoreaza intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul, in cunostinta de cauza, nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus (art 1352 c. civil).
2. Conditii:

Conditii:
a) trebuie ca viciul sa fie ascuns(art 1352 c.civil); vanzatorul nu raspunde "de viciile aparente si despre care cumparatorul a putut singur sa se convinga" (art 1353 c. civil) iciul poate fi considerat ascuns numai daca cumparatorul nu l-a cunoscut si dupa imprejurari, printr-o verificare normala, dar atenta nici nu putea sa-l cunoasca, nefiindu-I comunicat nici de catre comparator.

b) trebuie ca viciul sa fi existat in momentul incheierii contractului (chiar daca predarea lucrului se face ulterior).Pentru viciile ivite ulterior contractorii-lucrul se strica, se defecteaza sau isi pierde calitatea din cauza viciilor ivite dupa vanzare vanzatorul nu raspunde, deoarece prin efectul incheierii contractului riscurile trec asupra cumparatorului o data cu dreptul de proprietate.

In cazurile in care proprietatea nu se transmite din momentul incheierii contractului vanzatorul raspunde si pentru viciile ivite ulterior vanzarii, dar pana in momentul transferarii dreptului de proprietate. c) trebuie ca viciul sa fie grav, adica din cauza lui lucrul sa fie impropriu intrebuintarii la care este destinat dupa natura sa ori potrivit conventiei sau sa se micsoreze intr-atat valoarea de intrebuintare incat cumparatorul in cunostinta de cauza nu ar fi cumparat sau ar fi platit un pret mai redus.

Toate cele trei elemente care conditioneaza obligatia de garantie a vanzatorului pentru vicii trebuie sa fie dovedite de comparator.
3. Efectele raspunderii vanzatorului pentru vicii:
- enumerarea posibilitatilor cumparatorului
a) fie rezolutiunea vanzarii (actiunea REDHIBITORIE)
b) fie o reducere a pretului (art 1355 c.civil) (actiunea ESTIMATORIE)

c) daca vanzatorul a fost de rea credinta si daune interese (art.1356-1357 c.civil), inclusive beneficial nerealizat
- dreptul de optiune intre actiunea redhibitoare si actiunea estimatorie; termenul de prescriptie
In cazul de admitere al actiunii redhibitorii, vanzatorul este obligat ca reprimand lucrul, sa restituie pretul si cheltuielile vanzarii suporte de comparator (art.1355 si 1357). Daca cumparatorul a instrainat lucrul actiunea redhibitoare poate fi exercitata de subdobanditor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.