Garantiile prevazute de art. 6 al CEDO

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.38 / 10
Downloads: 10
Autor: CRISTEA EMANUELA
Dimensiune: 18kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Art. 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (denumita in continuare Conventia) are urmatorul continut:
1. Orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa.
Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta atunci cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei.

2. Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita.
3. Orice acuzat are, in special, dreptul:
a) sa fie informat, in termenul cel mai scurt, intr-o limba pe care o intelege si in mod amanuntit, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa;
b) sa dispuna de timpul si de inlesnirile necesare pregatirii apararii sale;

c) sa se apere el insusi sau sa fie asistat de un aparator ales de el si, daca nu dispune de mijloacele necesare pentru a plati un aparator, sa poata fi asistat in mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer;

d) sa intrebe sau sa solicite audierea martorilor acuzarii si sa obtina citarea si audierea martorilor apararii in aceleasi conditii ca si martorii acuzarii;
e) sa fie asistat in mod gratuit de un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba folosita la audiere.

Conventia enumera doua feluri de garantii: unele de natura materiala, altele de natura procedurala, menite sa asigure eficienta celor din prima categorie.

Curtea nu inceteaza sa scoata in evidenta importanta art. 6 care consacra, prin dreptul la un proces echitabil, principiul fundamental al preeminentei dreptului intr-o societate democratica. Tocmai in considerarea acestei importante deosebite Curtea a sublinmiat necesitatea unei interpretari extensive a textului articolului 6 din Conventie.Daca in ce priveste aplicarea garantiilor generale prevazute de art.

6.1 din Conventie (dreptul de acces la instanta, dreptul la un proces echitabil, egalitatea armelor, etc) nu ridica probleme in procedura contraventionala, nu la fel stau lucrurile cand vine vorba despre aplicarea garantiilor instituite de 6.3 in favoarea oricarui "acuzat in materie penala".

Ori pentru a determina daca aceste garantii sunt sau nu aplicabile in procedura contraventionala este imperios necesar ca, anterior oricarei dezbateri privind temeinicia actului de aplicare a sanctiunii, instanta sa determine daca procesul verbal atacat constituie "acuzatie in materie penala" in sensul autonom dat de Conventie acestei notiuni.

In cauzele Deweer (27 februarie 1980, seria A nr. 35, pag. 24, par. 48) si Foti c. Italiei (10,12,1982, seria A nr. 56, pag. 18) Curtea a aratat ce trebuie inteles in sensul Conventiei prin "acuzatie". In opinia Curtii aceasta notiune trebuie definita mai degraba in sens formal si se refera la "existenta unei notificari din partea autoritatilor cu privire la imputarea savarsirii unei fapte penale"

Fara indoiala asadar ca procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei constituie o "acuzatie" in sensul Conventiei astfel ca urmeaza a se determina daca aceasta se refera sau nu la o fapta penala, aspect ce urmeaza a fi elucidat in lumina criteriilor instituite prin practica Curtii.

Astfel, Curtea Europeana a Drepturilor Omului apreciaza, in mod constant ca pentru a determina daca o contraventie poate fi calificata drept "acuzatie in materie penala" in sensul Conventiei sunt necesare a fi avute in vedere trei criterii: 1)daca textul ce defineste contraventia apartine, conform legii nationale, dreptului penal, 2) natura faptei, 3)natura si gradul de severitate al sanctiunii aplicate ; toate acestea urmand a fi examinate prin raportare la scopul si obiectul art. 6 din Conventie.

In orice caz, in aprecierea Curtii, indicatiile furnizate de dreptul intern al Statului respondent au numai valoare relativa in ce priveste primul criteriu (Kadubek vs. Slovakia, 1998).
Celelalte doua criterii urmeaza a fi cercetate alternativ iar nu cumulativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.