Gardurile electrice

Trimis la data: 2014-01-23
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.36 / 10
Downloads: 0
Autor: bordi
Dimensiune: 595kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sistemul gardurilor electrice este folosit de multi ani cu succes in toata Uniunea Europeana in domeniul cresterii animalelor. Crescatorii de animele din U.E. se folosesc cu toata increderea de aceste tipuri de garduri pentru ca le aduc multe avantaje.
Avantajele gardurilor electrice:
- economie de material: stalpi mai putini si mai subtiri;
- sarma sau banda cu insertie de lita simpla in loc de sarma ghimpata;
- pielea animalelor nu se poate ranii;
- montarea si demontarea rapida a gardului;
- usor de transportat;
- posibilitatea de parcelare rapida a pajistei;
- protectie impotriva animalelor salbatice (lupi, ursi, mistreti, capre etc.);
- mai putini oameni de paza, la oi mai putini caini;

1. Sursa de curent
2. Aparatul generator de impulsuri - poate fi conectat la reteaua de 220V sau poate fi portabil pe baza de acumulatori sau panouri fotovoltaice. Generatorul trebuie sa fie setat pe terminalul sau de impamantare, cuplat la un sistem de impamantare adecvat. Terminalul activ este cuplat la firele izolate active ale gardului.

3. Impamantarea din otel zincat - fara un sistem de impamantare corect instalat, gardul nu poate functiona. Generatorul are nevoie de un sistem de impamantare pentru a completa circuitul si pentru a-i da animalului un soc eficient. Peste 80% din disfunctiile sistemelor de garduri sunt legate de o insuficienta impamantare.

4. Reteaua de fir conductor de curent - firele gardului conduc curentul. Cu cat este mai bun conductorul, cu atat mai bine este condus curentul, mai usor si pe o distanta mai mare.
5. Stalpii din lemn, metal, sau plastic (mobili sau fixi) - se monteaza la distante de 5-10m; pe terenuri accidentate se recomanda implantarea acestora la o distanta mai mica.

Modul de functionare al gardului electric.
Aparatul produce in mod regulat impulsuri electrice care sunt transmise prin gard. Cand animalul se atinge de gard (stand pe pamantul in care este infipta pamantarea sistemului) primeste un impuls electric care il sperie, facandu-l sa se indeparteze si sa nu se mai apropie de gard. Aceste impulsuri electrice nu sunt periculoase pentru om sau animal deoarece ele sunt foarte scurte (cateva milisecunde). Dupa o perioada de acomodare de cateva zile, animalele se obisnuiesc cu gardul si nu se mai ating de el. Gardurile electrice au o rezistenta indelungata, sunt usor de montat si sunt mai ieftine decat cele obisnuite!

Impulsurile electrice trec prin conductorii din sarma sau plastic cu insertie de lita. Ei trebuie izolati fata de pamant cu ajutorul izolatorilor sau a tarusilor de plastic si a manerelor pentru poarta. Nu este nevoie ca gardul sa fie un circuit inchis! El poate sa sa termine oriunde! Daca iarba pasunii este mare si firele ei se ating de gard, atunci se produc pierderi de curenti, iar tensiunea gardului scade. Pentru a ramane si in acest caz destula tensiune in gard el trebuie pe cat posibil ridicat deasupra ierbii sau este nevoie de un aparat cu energie mare de impuls (Ei).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.