Gastrita

Trimis la data: 2004-12-13 Materia: Medicina Nivel: Liceu Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 16
Autor: Moise laurentiu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Simptomatologie. Manifestările clinice variază în funcţie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioară a mucoasei gastrice şi de reactivitatea organismului.

După 4 până la 8 ore de la ingerarea factorilor patogeni, apar primele simptome, caracterizate prin greţă, regurgitări,senzaţii de presiune sau dureri în epigastru, urmate după un interval scurt de vărsături alimentare bogate, nedigerate, acide, amestecate cu mucus abundent. După golirea stomacului de alimente, vărsăturile sunt bilioase.

Simptomele sunt asociate cu dureri de cap, transpiraţii, valuri de căldură, salivaţie abundentă şi eructaţii cu miros supărător de ouă clocite. În gastrita acută cu duodenită, starea generală este mult alterată, vărsăturile sunt incoercibile şi provoacă fenomene grave secundre, acidoză.

Dacă alimentele alterate au trecut în intestin, bolnavii au dureri difuze în abdomen,diaree cu caracter de enterită, de enterocolită cu fermentaţie sau putrefacţie. În urma pierderilor mari de lichide, bolnavii au sete pronunţată. În forme severe, apare o stare de adinamie, de prostaţie,sevundare insuficienţei suprarenale de origine toxică.

La examenul fizic se constată tegumente palide, secundare tulburărilor vasomotorii, temperatură subfebrilă sau normală. Regiunea epigastrică este sensibilă la palpare. Tensiunea arterială este normală. În cazuri grave, în urma pierderilor de lichide se găseşte hipotensiune, oligurieş în urină se constată urobilină crescută, traducând leziuni hepatice asociate, indica în diaree cu putrefacţie,iar în formele grave produse de vărsături incoercibile, acetonă.

Funcţia secretoare a stomacului a fost studiată puţin în gastrita acută. În formele severe de gastrită şi în gastrite acute repetate secreţia de acid clorhidric dispare pentru o perioadă de timp.

Examenul radioscopic arată hipersecreţie gastrică, în funcţie evacuatoare întârziată, relief gastric cu pliuri îngroşate. Acest aspect pune în discuţie dacă modificările nu erau prezente anterior apariţiei fenomenelor acute, Diagnosticul se va preciza după repetarea examenului radiologic, la un interval de câteva săptămâni.

Gastroscopia nu este indicată în faza acută. Schindler, Gutyeit şi Henning au constatat la o serie de bolnavi mucoasa gastrică congestionată, edemaţionată, pliuri mucoase îngroşate, lac de mucus abundent. În unele cazuri se pot remarca hemoragii submucoase. Imaginea gastroscopică s-a menţinut 6-8 zile de la fenomenelor clinice.

Anatomie patologică. Gastritele acute simple au fost puţin studiate din punct de vedere anatomopatologic, întrucât aproape toţi bolnavii se vindecă. În funcţie de agresivitatea factorului nociv , procesul inflamator interesează mucoasa, mai puţin submucoasa şi stratul muscular. Mucoasa stomacală este congestionată , edemaţionată, acoperită cu mucus. În forme severe produc leziuni ulcerative, cu fond hemoragic. Locarizarea de predilecţie este regiunea piloro-antrală.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.