Gastrite

Trimis la data: 2008-02-16 Materia: Medicina Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 6
Autor: Nicu Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Gastrite
Gastrita este un proces inflamator al mucoasei gastrice, asociat cu dezordini în funcţiile secretorie şi motorie a stomacului. Din punct de vedere clinic, gastritele se împart în acute şi cronice.
Gastritele acute
Gastritele acute se împart în acute simple, gastrite corozive şi gastrite flegmonoase.
Gastrita acută simplă
Simptomatologie. Manifestările clinice variază în funcţie de agresivitatea factorului patogen, de integritate sau lezarea anterioară a mucoasei gastrice şi de reactivitatea organismului.

Referat despre Gastrite
După 4 până la 8 ore de la ingerarea factorilor patogeni, apar primele simptome, caracterizate prin greţă, regurgitări,senzaţii de presiune sau dureri în epigastru, urmate după un interval scurt de vărsături alimentare bogate, nedigerate, acide, amestecate cu mucus abundent. După golirea stomacului de alimente, vărsăturile sunt bilioase. Simptomele sunt asociate cu dureri de cap, transpiraţii, valuri de căldură, salivaţie abundentă şi eructaţii cu miros supărător de ouă clocite. În gastrita acută cu duodenită, starea generală este mult alterată, vărsăturile sunt incoercibile şi provoacă fenomene grave secundre, acidoză.

Dacă alimentele alterate au trecut în intestin, bolnavii au dureri difuze în abdomen,diaree cu caracter de enterită, de enterocolită cu fermentaţie sau putrefacţie. În urma pierderilor mari de lichide, bolnavii au sete pronunţată. În forme severe, apare o stare de adinamie, de prostaţie,sevundare insuficienţei suprarenale de origine toxică.

La examenul fizic se constată tegumente palide, secundare tulburărilor vasomotorii, temperatură subfebrilă sau normală. Regiunea epigastrică este sensibilă la palpare. Tensiunea arterială este normală. În cazuri grave, în urma pierderilor de lichide se găseşte hipotensiune, oligurieş în urină se constată urobilină crescută, traducând leziuni hepatice asociate, indica în diaree cu putrefacţie,iar în formele grave produse de vărsături incoercibile, acetonă.

Funcţia secretoare a stomacului a fost studiată puţin în gastrita acută. În formele severe de gastrită şi în gastrite acute repetate secreţia de acid clorhidric dispare pentru o perioadă de timp. Examenul radioscopic arată hipersecreţie gastrică, în funcţie evacuatoare întârziată, relief gastric cu pliuri îngroşate. Acest aspect pune în discuţie dacă modificările nu erau prezente anterior apariţiei fenomenelor acute, Diagnosticul se va preciza după repetarea examenului radiologic, la un interval de câteva săptămâni.

Gastroscopia nu este indicată în faza acută. Schindler, Gutyeit şi Henning au constatat la o serie de bolnavi mucoasa gastrică congestionată, edemaţionată, pliuri mucoase îngroşate, lac de mucus abundent. În unele cazuri se pot remarca hemoragii submucoase. Imaginea gastroscopică s-a menţinut 6-8 zile de la fenomenelor clinice.

Anatomie patologică. Gastritele acute simple au fost puţin studiate din punct de vedere anatomopatologic, întrucât aproape toţi bolnavii se vindecă. În funcţie de agresivitatea factorului nociv , procesul inflamator interesează mucoasa, mai puţin submucoasa şi stratul muscular. Mucoasa stomacală este congestionată , edemaţionată, acoperită cu mucus. În forme severe produc leziuni ulcerative, cu fond hemoragic. Locarizarea de predilecţie este regiunea piloro-antrală.

Histologic, se remarcă procese de descuamareepitelială şi celule glandulare cu aspect degenerativ, vacuolar. Recaţia inflamatorie este caracterizată prin infiltraţii cu limfocite, granulocite şi celule histiocitare. În ţesutul submucos sunt alteraţii vasculare şi nervoase, iar în stratul muscular, vase dilatate şi imfiltraţii limfocitare.

Etio-patogenie. Gastrita acută simplă este provocată de factori multipli:
Factori cimici: alcool concetrat în doze mari ingerat pe nemâncate, medicamente administrate în doze mari (salicitat, iod, brom, arsen, fenil hidrazină)

Factori toxi-infecţioşi: alimente alterate prin infecţii microbiene, prin toxine sau purtătoare de germeni microbieni.

Factori fizici: alimente şi băuturi fierbinţi sau reci.

Factori mecanici: supraîncărcarea şi destinderea excesivă a stomacului cu alimente ingerate în exces, mai ales la indivizi suferinzi anterior de gastrite cronice.

Factori alergici la anumite persoane, ingerarea de alimente la care organismul acestora este sensibilizat.

Alteraţiile produse de aceştea nu se limitează numai la procesul local inflamator. Excitaţiile puternice ale interoceptorilor chimici, fizici, temici transmit impulsuri patologice la scoarţă, determinând tulburări complexe în organism: cefalee, transpiraţii, palpitaţii, reacţii reflexe produse de excitarea staţiilor vegetative centrale. Ele pot tulbura relaţiile funcţionale dintre scoarţă şi centrii subcorticali.

Diagnostic.
Diagnosticul pozitiv se stabileşte din semnele caracteristice. Se face diagnosticul diferenţial cu sindromele abdominale acute. În colecistita acută, durerea are localizarea cu predirecţie în hipocondrul drept, este pronunţată şi iradiază în spate, în urină se găsesc pigmenţi biliari. După dispariţia crizei dureroase starea generală a bolnavilor este bună.

Nu orice abuz de alcool sau supraalimentare cu alimente trebuie etichetată drept gastrită acută. La indivizi normali, după evacuarea conţinutului alimentar, starea generală este bună, iar bolnavii se pot alimenta în condiţii normale.

Evoluţie şi prognostic.
În general, gastrita are o evoluţie favorabilă. În formele severe, bolnavii pot rămâne cu sechele de gastrită cronică.

Tratament.
Se recomandă repaus la pat, comprese calde pe abdomen şi spălăturigastice cu apă caldă. În lipsa unei sonde gastrice se administrează substanţe vomitive: apomorfină sau sirop de ipeca. Dacă bolnvii au vărsat întreaga cantitate de alimente ingerate, spălătura gastrică este inutilă. În cazurile de diaree se recomandă administrareas de purgative: ulei de ricin sau sulfat de sodiu. Dacă purgativul nu este tolerat, se recomandă clisme cu 2 kg de apă pentru evacuarea produselor toxice din intestin. După oprirea vărsăturilor se repetă administrarea purgativelor.

Timp de 24 de ore nu se prescrie nici un aliment. Se recomandă injecţii cu soluţie clorurată şi glucozată hipertonică. În forme severe, cu deshidratare, injecţii de soluţie clorurată izotonică şi soluţie glucozată hipertonică intravenos. În ziua a doua se începe alimentaţia cu supe de zarzavat strecurate, de fulgi de ovăz sau de orez. Se trece progresiv, după toleranţă, la o alimentaţie mai bogată cu supe de carne, gălbenuş de ou, piure de cartofi, suc de fructe, biscuiţi, făinoase, pâine prăjită. Dacă bolnavii nu au diaree, se poate administra iaurt. Cu ameliorarea stării generale se prescrie carne slabă, fiartă sau la grătar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.