Gastronomia - Arta culinara pe meleaguri romanesti

Trimis la data: 2005-06-08
Materia: Diverse
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.13 / 10
Downloads: 3768
Autor: Iorga Mateescu
Dimensiune: 15kb
Voturi: 211
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Omul care treieşte în mijlocul unor factori climatici, geografici, economici şi sociali formează mediul înconjurător. Alimentaţia este cel mai important factor al mediului înconjurător, deoarece el influenţează dezvoltarea organismului, întreţine sănătatea şi capacitatea de muncă a omului.
În funcţie de aşezarea geografică, de condiţiile de climă şi de ocupaţiilor locuitorilor unei ţări, putem vorbi de o bucătărie tradiţională specifică. Astfel, ţara noastră, cu o climă temperat – continentală, cu un relief dersificat (câmpii, dealuri, podişuri, munţii) străbătută de râuri, cu ieşire la Marea Neagră şi cu o Deltă a fluviulu Dunărea, are o gastronomie bogată şi variată.

In zona de câmpie se cultivă foarte mult grâu şi porumb. Din făină de porumb se pregăteşte mămăliguţa tradiţională şării noastre, care se mănâncă cu brânză, ouă, unt, smântână şi lapte sau cu sărmăluţe în foi de viţă sau de varză, care constituie o altă mâncare tradiţională românească.

În Moldova, la loc de cinste stau ciorbele de borş, supe cu tăiţei de casă, puiul cu smântână şi găina umplută. Borşul din tărâţe de grâu este o zeamă acrişoară cu gust plăcut, foarte sănătoasă şi hrănitoare.

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, mai cu seamă în ziua de Ignat, se taie porcul, din care se prepară mezeluri, cârnaţi, caltaboşi, tobă şi lebăr. O parte din carne şi şuncă se afumă pe îndelete, iar în altă parte se prepară sărmăluţe, friptură şi răcituri. Mititeii sunt deasemenea specifici ţării noastre.

Sărbătoarea Paştelui pune pe jar multe gospodine, care se în a pregăti borşul de miel, drobul, friptur şi stufatul. La loc de cinste este prepararea cozonacilor bine crescuţi, galbeni şi stufoşi umpluţi cu foarte multă nucă şi stafide.

Peştele şi vânatul constituie materia primă pentru diverse preparate. Pentru desert, gospodinele noastre pregătesc plăcinte cu brânză sau cu carne, plăcinte “poale în brâu” sau renumitele brânzoaice, compoturi saau şerbeturi, precum şi alte variate dulciuri.

Bucătăria românească a fost remarcată de mulţi călători străini care au cutreierat de-a lungul cecolelor meleagurile româneşti. Preparatele bucătăriei satelor noastre, deşi simple şi nediversificate, au gust deosebit şi pentru fiecare masă se poate spune cu satisfacţie: “am mâncat ca la mama acasă”.

Bucătăria
În cadrul unei locuinţe, bucătăria este astăzi o încăpere la fel de importantă ca şi celelalte.Organizarea spaţiului destinat bucătăriei ţine seamă de operaţiile ce se execută aici:
- pregătirea şi prepararea alimentelor
- servitul mesei
- spălatul vaselor

De regulă spaţiul de lucru se concentrează asupra maşini de gătit. Acesta este principalul motiv pentru care amenajarea unei bucătării începe de la maşina de gătit. Arta de a găti este atât de complexă încât nu poţi şti niciodată de obiectul de care vei avea nevoie în secunda următoare.

Mobilierul bucătăriei
- spălătorul (ghiuveta, maşina de spălat vase)
- masa-dulap (pentru prelucrarea alimentelor şi depozitarea vaselor mici);
- dulapurile suspendate (pentru depozitarea vaselor şi materialelor auziliare pregătirii alimentelor);
- dulapul de depozitare a materialului gospodăresc )mături, perii, găleţi ce pot fi ansamblate în afara bucătăriei);
- cutie (pentru resturi culinare şi gunoi).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.