Generalitati despre masurarile industriale

Trimis la data: 2015-06-01 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 32 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Horia_L Dimensiune: 187kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Necesitatea de a masura si controla functionarea utilajelor sau a echipamentelor de proces este la fel de veche ca si revolutia industriala. Instrumentatia de masura si control devine acum nervii si creierul uzinelor moderne. Aceasta regleaza si supervizeaza operatiile echipamentelor industriale furnizand si mijloacele necesare pentru a face uzinele viabile din punct de vedere economic. Folosirea instrumentatiei de masura si control permite folosirea unor procese care ar fi foarte dificil sau chiar imposibil sa functioneze fara operare automata.

Instrumentatia de masura si control poate fi diversificata incepand de la un simplu sistem analogic pana la sistemele inteligente folosite astazi, de la un simplu potentiometru pana la analizoare complexe cum ar fi spectrometrele in infrarosu. Pentru toate sistemele avansate, marimile analogice si semnalele electrice care le "poarta" sunt componente definitorii.
Masurarile analogice pot lua multe forme, dar pot fi clasificate in doua tipuri: masurari fizice si masurari compozitionale. Primele includ masurarea unor marimi ca presiune, temperatura, debit, forta, vibratie, masa, densitate etc. Al doilea tip include masurari de PH, conductivitate, analize chimice.

Obtinerea, mentinerea si imbunatatirea calitatii acestor masuratori este scopul de baza al circuitelor de conditionare. O buna conditionare a semnalelor pastreaza calitatea marimilor de masurat disponibile si folosirea optima a sistemelor de achizitie in controlul proceselor industriale. Un exemplu al acestui tip de masurari poate fi monitorizarea vibratiilor in instalatiile industriale. Desi o parte din informatiile date de amplitudinea si frecventa vibratiilor nu sunt necesare pentru controlul automat al procesului, cunoasterea acestora poate oferi suficiente informatii cu privire la conditiile de functionare si a starii tehnice a instalatiei.

Aceste masurari sunt folosite pentru indicarea starilor diferitelor elemente din proces, fiind utile pentru monitorizarea proceselor de productie. De asemenea aceste marimi pot oferi informatii necesare operatorului uman in cazul defectarii sistemelor de control automate.
Un exemplu al acestui tip de masurari poate fi monitorizarea tuturor temperaturilor in instalatiile de distilare. Nu toate temperaturile sunt necesare pentru controlul automat al procesului, dar cunoasterea temperaturii din diferite puncte ofera suficiente informatii cu privire la conditiile de functionare a fazei in care se afla procesul. Aceste informatii pot sa sesizeze operatorului necesitatea interventiei manuale ca urmare a defectarii sistemelor de control.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.