Generatia 60 - prezentare generala a poeziei

Trimis la data: 2009-04-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.95 / 10
Downloads: 769
Autor: Irina P.
Dimensiune: 10kb
Voturi: 49
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de generatie – generatia unui grup de scriitori care au acelasi crez literar si aceeasi estetica . Exista o generatie de creatie ( T.Vianu ) si o generatie biologica – acea generatie nascuta si care a debutat in opera.Cea mai importanta perioada postbelica este generatia ’60 . Ca reprezentanti in domeniu poeziei sunt Nichita Stanescu , Marin Sorescu , I. Alexandrescu , Ana Blandiana.
Nichita Stanescu s-a impus ca unul dintre cei mai interesanti si valorosi creatori de poezie moderna. Nichita Stanescu este mai interesat, mai emotionat de idee decat de sentiment. Critica literara considera ca de la Ion Barbu, poezia romaneasca nu a mai cunoscut o asemenea capacitate de abstractizare ca in cazul lui Nichita Stanescu.

Criticul Eugen Simion defineste poezia lui Nichita Stanescu “poezia poeziei”. Stanescu insusi afirma: “poezia nu este numai arta, este insasi viata, insusi sufletul vietii”. De-a lungul intregii sale creatii se disting incercari de a defini conceptia sa despre cunoastere prin arta, despre echilibrul dintre continutul si forma poeziei, despre relatia poetului cu cuvantul. Poezii pe aceasta tema: “Ars poetica”, “Arta poeziei”, “Arta poetica”, “Arta scrisului”, “Autoportret”, “Poezia”, “Poetul ca si soldatul”, “Cautarea tonului”, “Poetul”, “Tonul”, “Timbrul”.

Etape ale creatiei
Prima etapa - Lirica sentimentelor, adolescentina, in care predomina idealurile romantice, subiectul cunoasterii este eul liric in jurul caruia se circumscrie lumea reala.

In primele doua volume (“Sensul iubirii”, “O viziune a sentimentelor”), majoritatea poeziilor sunt de dragoste, erosul este un prilej de a comunica framantatele intamplari alre fiintei interioare, care sunt mai puternice decat ale conditiei fizice date. Tema primului volum este iesirea din somn , motivul fundamental este cel al rasaritului , al luminii, prefigureaza o poetica a zborului , a transparentei. Iubirea produce o senzatie de plutire, zborul se naste din dragoste ca o coloana a infinitului intre pamant si cer.Tema celui de-al doilea volum , considerat ,,romanul unei idile” este dragostea ca stare de incertitudine , este “cantecul de izbanda a sunetului si a luminii”.

A doua etapa face trecerea spre un lirism interiorizat , reflexiv si cuprinde volumele : ,,Dreptul la timp” , ,,11 elegii” , ,,Oul si sfera” , ,,Laus Ptolemaei” , ,,Necuvintele” , ,,In dulcele stil classic”. Lirica necuvintelor, maturitatii creatoare incepe cu volumul “Dreptul la timp”. Vizionalismul lui Nichita Stanescu se abstractizeaza, viziunea asupra spatiului si timpului se schimba.Tema volumului este perceperea dureroasa a timupului .

Poetul , din perspective abstracta a durerii da o definitie afectiva a timpului :,,trecerea durerii in trecerile timpului”.
Volumul “11 Elegii” este considerat cea mai buna carte a lui Nichita Stanescu. Poetul dezvolta un numar de raporturi care delimiteaza poezia si existenta poetului. Punctul de plecare este criza de natura existentiala pe care poetul incearca sa o depaseasca prin meditatie. Stilul acestor poezii este solemn si ermetic.

Nu poti nega ceva ce nu cunosti; pe masura ce cunosti mai mult esti mai constient de relativitatea lucrurilor sale. De fapt, elegiile sunt “definitii” filosofico-lirice ale unor concepte fundamentale ale existentei poetului. In elegii tema este suferinta de diviziune, tanjirea dupa unitate , ridicata la scara cosmica .In ,,Elegia 4” refacerea unitatii primordiale nu este posibila pana cand poetul nu va sti limba ierbii, a samburilor, a stelelor.

In “Elegia a 10-a”, poetul isi exprima dorinta de a atinge prin intermediul gandirii poetice neauzul, nevazul, negustul, nepipaitul, deci de a exprima inexprimabilul. Spiritul sufera de ceea ce nu poate cuprinde, de imposibilitatea de a materializa imaterialul. Aceasta aventura spirituala se incheie prin acceptarea realului, prin intoarcerea la lumea fenomenala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.