Generator de impulsuri

Trimis la data: 2013-12-03
Materia: Automatica
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 8.53 / 10
Downloads: 0
Autor: razvanel23
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scopul lucrarii
Lucrarea prezinta principiul de functionare la nivel de schema bloc al unui generator de impulsuri pentru utilizari generale, precum si modul de manipulare al unui astfel de aparat.
1.Functionarea la nivel de schema bloc a unui generator de impulsuri pentru utilizari generale
Un generator de impulsuri pentru utilizari generale (de tipul TR-0361 sau PGP-5) furnizeaza la iesire doua categorii de impulsuri:
- impulsuri de sincronizare, de forma ascutita sau dreptunghiulara, cu fronturi foarte abrupte, care servesc la sincronizarea exterioara a unor aparate care conlucreaza cu generatorul (osciloscoape sau alte generatoare); la aceste impulsuri se poate regla doar frecventa;

- impulsuri dreptunghiulare de masura, care se aplica circuitului studiat si care au foarte multi parametri reglabili (frecventa, amplitudinea, durata impulsurilor si a fronturilor impulsurilor, intarzierea fata de impulsurile de sincronizare, decalajul).Schema bloc a unui astfel de generator este prezentata in figura 1.

Blocul de formare a impulsurilor de declansare, BFID, genereaza impulsurile de declansare ud, figura 2. Aceste impulsuri sunt necesare in interiorul aparatului, nefiind disponibile in exterior. Impulsurile de sincronizare sunt formate in etajul de iesire al impulsurilor de sincronizare, EIS, si in general nu difera ca forma de cele de declansare, avand o intarziere nula fata de acestea. In varianta in care au forma dreptunghiulara, impulsurile de sincronizare au un factor de umplere fix, egal cu 1/2.

Impulsurile de declansare se aplica apoi blocului de intarziere BI, unde sunt intarziate cu o intarziere reglabila, notata i�Z, figura 2.Impulsurile intarziate uid se aplica la intrarea blocului de formare in durata BFD care furnizeaza impulsuri dreptunghiulare ufd cu o anumita durata reglabila, notata ti, figura 2.Blocul de reglare a duratei fronturilor, BRDF permite modificarea separata a duratei fronturilor crescator si, respectiv, descrescator.

Cele doua etaje de iesire ale impulsurilor dreptunghiulare de masura EIM, formeaza impulsuri dreptunghiulare pozitive (identice ca forma cu ufd) si negative si permit reglarea separata a amplitudinii si, respectiv, a decalajului (offsetului) fata de nivelul de 0.

Dupa modul de stabilire a frecventei impulsurilor de declansare ud, generatorul de impulsuri are doua regimuri:
-INTERN, in care frecventa de repetitie se poate stabili prin intermediul reglajului aferent din cadrul blocului BFID.
-EXTERN, in care frecventa este impusa din exterior, in doua moduri
a) este identica cu frecventa unui semnal aplicat din exterior bornei BS
b) la fiecare apasare a butonului K1 se genereaza un impuls de declansare, acest regim se mai numeste "manual" sau "impulsuri singulare".

Dupa numarul de impulsuri dreptunghiulare de masura care apar intr-o perioada, generatorul de impulsuri poate functiona in regim de impulsuri simple, cand in fiecare perioada se genereaza un impuls, respectiv in regim de impulsuri duble, cand in fiecare perioada se genereaza doua impulsuri. Comutatorul K2 din schema bloc, cu pozitiile IS si ID permite alegerea unuia din cele doua regimuri. In pozitia ID, blocul de formare in durata BFD este declansat de doua ori: o data de impulsul neintarziat ud care ocoleste blocul BI si a doua oara de impulsul intarziat uid. In acest fel, se obtin doua impulsuri intr-o perioada, semnalul ufdd, fig. 2.

Regimul in care blocul BFID genereaza continuu impulsuri de declansare ud se numeste regimul "NORMAL". In regimul "POARTA" (GATED), se poate bloca generarea acestor impulsuri, cu un semnal de comanda aplicat bornei BP. Generatorul furnizeaza impulsuri cat timp tensiunea aplicata bornei respective depaseste o valoare de prag caracteristica generatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.