Generatori si amplificatori cuantici

Trimis la data: 2006-01-18 Materia: Fizica Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1504
Autor: Moise stefan Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Electronica cuantica (radiofizica cuantica)este un domeniu al fizicii care studiază metodele de amplificare a undelor electromagnetice pe seama variaţiei energiei interne a atomilor , moleculelor , ionilor , având la baza fenomenul de emisie si absorbţie susţinuta .

Armii si moleculele pot absoarbe si emite radiaţii electromagnetice . Absorbţia sau emisia au loc prin trecerea sistemului de pe un nivel magnetic pe altul. Când saltul cuantic al electronului se face de pe nivelele energetice superioare pe nivelele inferioare atomul emite fotoni.

Pentru a se produce saltul de pe un nivel inferior pe unul superior este necesar sa se transfere atomului din exterior o energie egala cu diferenţa dintre cele doua nivele.

Transferul poate avea loc (de exemplu) prin absorbţia unui foton . Probabilităţile de tranziţie a sistemelor cuantice:
Un sistem cuantic are intr-o stare staţionara energia constanta in timp si poate sa romana in aceasta stare un timp destul de lung . Sub acţiunea unor cauze interne sau externe sistemul trece intr-o stare excitata. In aceasta stare excitata sistemul nu poate romane un timp nedefinit ci se dezexcita efectuând tranziţii cuantice in stări de energie mai joasa.

Modificarea stării interne a unui sistem sub acţiunea unor cauze interne sau externe se numeşte tranziţie cuantica a sistemului.
Dezexcitarea sistemului poate sa aibă loc pe mai multe cai:
Procesul de dezexcitare este un proces aleator , putem defini probabilitatea de tranziţie in unitatea de timp
P = lim (-DN/N * 1/Dt)
DN → 0
DN – numărul de sisteme care au executat tranziţia in intervalul de timp Dt;

N – numărul de sisteme in stare excitata (capabile sa execute tranziţia)
Semnul (-) apare datorita faptului ca numărul de atomi in stare excitata scade in timp dar probabilitatea de tranziţie este o mărime pozitiva.
Legea de variaţie in timp a numărului de sisteme in starea excitata N

Legea ne arata ca cele No sisteme nu roman toate o aceeaşi durata in stare excitata; unele roman un timp mai lung , altele mai scurt , dar in medie roman in stare excitata un timp viata medie caracteristica sistemului.

EMISIE SPONTANA, EMISIE INDUSA
Am văzut ca atomul romane in starea excitata un timp τ finit după care el trece spontan pe nivelul inferior emiţând un foton cu o energie corespunzătoare. Avem de a face in acest caz cu emisia spontana fora intervenţia vreunui factor exterior.

Nivelele energetice care pot romane in stare excitata timp mai îndelungat sunt nivele metastatice. Atomul excitat pe o stare metastatica va trece deci tot spontan pe nivelele inferioare după un timp mai lung.

Daca insa după un timp mai scurt decât timpul de viata , atomul excitat pe nivelul metastlul este acţionat (stimulat) de un factor exterior el se poate dezexcita înainte ca exprimarea timpului de viata al nivelului excitat .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.